Het verlies van een dierbare is al moeilijk genoeg. Voor iemand met dementie is het nog lastiger. Hoe kun je hem of haar helpen na het overlijden van een dierbare? We zetten tips op een rijtje.
Praat samen over het verdriet. Daarmee bevestig je dat het heel menselijk is om nu verdrietig te zijn. En dat het fijn kan zijn om er samen over te praten.
Haal herinneringen op. Heb je het idee dat de ander het fijn vindt om aan de overledene herinnerd te worden? Praat dan over die persoon. Deel leuke herinneringen en momenten van vroeger.
Geef ruimte om afscheid te nemen. Dat kan tijdens de begrafenis of crematie. Is dat onrustig? Laat het afscheid dan apart plaatsvinden op een ander moment.
Geef je partner, familielid of vriend(in) een voorwerp dat doet denken aan de overledene. Dat helpt bij het rouwen en bij het ophalen van herinneringen.
Muziek, kunst en creatief zijn kunnen helpen om (beter) te praten over het eigen verdriet. Bied ruimte aan de behoefte aan hechting van je naaste: knuffel wat vaker, als je merkt dat de ander dat fijn vindt.
Als je dierbare met dementie erg in de war is, is het beter om juist niet te vaak te praten over de overledene. Overleg vooral met de arts wat je het beste kunt doen.
Als je naaste op vaste momenten iets speciaals deed met de overledene, kun je op die speciale momenten herinneringen aan die persoon ophalen.
Heb geduld. En besef dat het tijd kost om te wennen aan het verlies.
Afleiding kan fijn zijn.
Denk ook aan jezelf. Zeker als je zelf ook verdrietig bent, kun je het niet altijd opbrengen om de ander te helpen rouwen. Dat geeft niet. Jij hebt ook ruimte nodig. Probeer dan iemand te vinden die de zorg (even) kan overnemen.
Wil je graag persoonlijk advies over jouw situatie? Bel dan gratis de DementieLijn (0800 5088) of stel je vraag aan een van onze experts.
Vragen? Wij zijn er voor je.
Heb je een vraag over dementie? Mariëtte en andere experts staan voor je klaar.