Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Samen met je ouder(s) voorbereiden op de toekomst

Dementie is een progressieve ziekte die je meestal de tijd geeft om je aan te passen aan de veranderende relatie tussen jou en je ouder met dementie. Maar ook al heb je tijd, het is verstandig om vroeg zaken te regelen zodat jullie zo goed mogelijk voorbereid zijn op de toekomst.

Vroeg beginnen

Om zaken te kunnen regelen heeft je ouder een medische diagnose nodig. Zonder diagnose heeft ze straks geen recht op hulp of ondersteuning ook al is het voor iedereen duidelijk dat er sprake is van dementie. Zodra er een officiële diagnose is, kun je niet vroeg genoeg beginnen met het regelen van zaken en het nemen van beslissingen voor de toekomst. Voor het regelen van de belangrijkste zaken raadpleeg je de Checklist belangrijke zorg- en hulpzaken. De lijst helpt jou en je ouder met dementie oriënteren op de mogelijkheden die er zijn zodat je op tijd de juiste hulp kunt regelen en jullie samen beslissingen kunnen nemen op bijvoorbeeld financieel gebied.

Ik raad iedereen aan om meteen een notaris in te schakelen. Stel het niet uit zoals ik heb gedaan, je krijgt dan zaken heel moeizaam of niet goed geregeld.

Frank (59)

Wees goed geïnformeerd

Bij iedereen verloopt de ziekte anders, maar globaal kun je je voorbereiden op wat komen gaat. Hoe beter jij geïnformeerd bent over de vorm van dementie die je ouder heeft, hoe beter je weet wat je te doen staat. Lees over de ziekte en de gevolgen (pluis dementie.nl helemaal uit), praat erover met lotgenoten en mensen die dicht bij je staan.

Naast jezelf verrijken met informatie over dementie, kun je jouw kennis delen met familieleden en hen zo betrekken bij de situatie. Denk ook aan de (klein)kinderen, voor hen zijn er goede boeken en dvd’s te vinden die helder uitleg geven over de ziekte. Door er open over te praten met mensen die belangrijk voor jou en je ouder(s) zijn, creëer je rust en duidelijkheid en is iedereen zo goed mogelijk voorbereid op wat onvermijdelijk komen gaat: de achteruitgang van je ouder met dementie.

Bereid je voor op een zorgende rol

Dementie dwingt je om eerder dan je zou willen de verzorger van je ouder te worden. Dat is niet iets wat je zomaar als vanzelf doet. Ga bij jezelf na wat je aankunt, wat andere familieleden kunnen, waar je ondersteuning bij nodig hebt en wat je beter aan professionals over kunt laten.

Wil je veel zelf doen en bijvoorbeeld (tijdelijk) minder werken om voor je ouder te zorgen? Lees dan het artikel Mantelzorg en werk. Daarin staat wat je kunt doen om je werk en mantelzorgtaken beter met elkaar te combineren. Minder werken hoeft financieel niet nadelig voor je te zijn. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden en je moet het ruim op tijd aanvragen bij je werkgever. Lees meer over vergoedingen voor vrijwillige zorg.

Woont je ouder zelfstandig en alleen, kijk dan wat je kunt doen om haar huis zo aan te passen dat ze er nog lang (veilig) kan blijven wonen. Op tijd thuiszorg aanvragen geeft jou de rust dat er een oogje in het zeil wordt gehouden op tijden dat jij en anderen uit de familie dit niet kunnen.

Let goed op de andere ouder

Als je andere ouder de belangrijkste verzorger is, hou hem dan goed in de gaten. Overbelasting is een reëel gevaar dat vaak onderschat wordt omdat de verzorgende ouder zich flink houdt en niet laat merken dat hij het zwaar heeft. Je kunt de signalen van verminderde gezondheid leren herkennen en de tips die overbelasting kunnen voorkomen delen met je verzorgende ouder.

Je kunt je verzorgende ouder ook praktisch ondersteunen door bijvoorbeeld de tuin bij te houden, boodschappen te doen of ervoor te zorgen dat hij op vrijdagavond even een borrel kan gaan drinken in zijn favoriete kroegje. Spreek een vast moment af waarop je langskomt en geef hem de ruimte om zijn verhaal te doen. Voor hem is het belangrijk te weten dat er begrip is voor zijn situatie en dat hij altijd terug kan vallen op steun van de kinderen.

Ik ging naar koor en deed leuke dingen met vriendinnen, maar dat was niet “goed voor mezelf zorgen”. Het was de buitenkant, ik genoot er niet van.

Inge (60)

Zorg goed voor jezelf

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: zorg goed voor jezelf. Alleen door oog te hebben en houden voor je eigen behoefte aan ruimte en tijd voor jezelf, kun je de zorg volhouden zolang als jij dat wilt en (fysiek) aankunt. Doe dingen waar je van geniet en energie van krijgt, en zorg dat je hoe dan ook je verhaal bij iemand kwijt kunt.

PGGM Pensioenexpert

Marc is een ervaren pensioenadviseur. Hij helpt je dan ook graag op weg om het juiste antwoord op jouw pensioenvraag te vinden.
 

Stel je vraag >
forum

Wil je ervaringen uitwisselen?

Heeft je ouder dementie en wil je daarover praten? Op ons forum kun je vragen stellen en ervaringen van anderen lezen. Samen weten we meer. 

Ga naar het forum
0 reacties