Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Alcohol en dementie

Het lichaam op hogere leeftijd verdraagt alcohol slechter en de gezondheidsrisico’s door alcoholgebruik nemen toe. Zeker voor iemand met dementie. Wat is de impact van alcohol en hoe hou je het alcoholgebruik van je naaste in toom?

De impact van alcohol

Een wijntje, een biertje of een borrel drinken wordt vaak gezien als een prettige manier om te ontspannen. Toch wegen de voordelen van alcohol niet op tegen de nadelen. Je naaste met dementie kan extra in de war raken van alcohol. Ook combineren bepaalde medicijnen slecht met alcoholhoudende drank. Daarnaast kan je naaste vergeten hoeveel drankjes ze al gehad heeft en daardoor teveel drinken.

'Jan kan laaiend worden als ik de fles weer in de kast zet. Dan eist hij met een hoop geraas zijn borrel.'

Hermien (83)

In het algemeen geldt dat oudere mensen alcohol slechter verdragen. Dat komt doordat ze minder lichaamsvocht hebben en relatief meer vet. Daarnaast werken lever en nieren minder efficiënt en neemt de lichamelijke weerstand af. Veelvoorkomende klachten in verband met drinken zijn hoge bloeddruk, maag- en darmproblemen, incontinentie, moeheid, depressie, slapeloosheid, desoriëntatie, vergeetachtigheid en evenwichtsstoornissen. Door het drinken van alcohol neemt ook het risico op vallen sterk toe.

Dementie maakt extra kwetsbaar

De negatieve effecten van zwaar alcoholgebruik zijn al langer bekend, maar de laatste jaren tonen steeds meer onderzoeken de risico’s aan van soms een paar glaasjes. Het effect van (matig) alcoholgebruik is nog groter op mensen met een kwetsbaar brein, zoals je naaste met dementie.

Daar komt bij dat de smaak door dementie kan veranderen zodat je naaste wijn of andere alcoholhoudende drank achterover zou kunnen slaan alsof het limonade is.

'Mijn moeder heeft nooit veel gedronken. Maar als ze nu een wijntje krijgt, dan wordt ze helemaal balorig. Ze drinkt sneller dan wij. En daarna kan ze ineens heel verdrietig worden.'

Joost (48)

Help je naaste met verantwoord alcoholgebruik 

Je naaste met dementie kan zelf niet goed meer maat houden. De omgeving zal hierin dus actie moeten ondernemen. Het voelt vaak niet goed om je naaste iets te verbieden en grenzen te stellen, maar dit kan de enige manier zijn om grip te krijgen op het alcoholgebruik. Probeer een balans te vinden tussen het recht van je naaste om gezellig van een glaasje te genieten en de risico’s die dit met zich meebrengt.

Wat kun je doen?

  • Laat de alcohol niet in het zicht staan.
  • Zorg voor alcoholvrije wijn en bier. Deze zijn bij de supermarkt of slijterij te koop.
  • Geef alcoholvrije drank in een wijn- of bierglas.
  • Probeer gewoonten te veranderen. Bijvoorbeeld door de borrel voor het eten te laten vervallen en alleen tijdens de maaltijd een wijntje te schenken.
  • Bespreek het alcoholgebruik, in bijzijn van je naaste, met de huisarts. Dat kan helpen om de noodzaak om te minderen te begrijpen.
  • Leg uit dat alcohol en medicatie niet samengaan. Je kunt ook de huisarts of apotheker vragen om dat te doen.
  • Laat je naaste het etiket of de waarschuwingssticker op het medicijndoosje zien, om aan te tonen dat ze geen alcohol mag drinken.
  • De behoefte van je naaste aan zoetigheid neemt toe. Soms kan wijn eenvoudig vervangen worden door vruchtensap.

Wat doe jij om het alcoholgebruik van je naaste te reguleren? Deel je ervaringen en tips met ons, daar help je anderen weer mee.

0 reacties