Terug naar test
Informatie
geschatte leestijd 2 min

Doe de geheugentest (voor een ander)

Heeft je naaste de laatste tijd moeite met het vinden van de juiste namen en woorden? Of loopt ze naar de keuken en weet ze daar aangekomen niet meer wat ze wilde doen? Grote kans dat dit door vergeetachtigheid komt. Ouder worden en vergeetachtigheid horen bij elkaar. Groeiende geheugenproblemen kunnen echter ook een teken zijn van dementie. Twijfel je en wil je zekerheid? Doe dan de geheugentest.

Blijf niet rondlopen met je zorgen

Maak je je zorgen over het geheugen van je geliefde? Dan is het tijd om in actie te komen. De geheugentest voor een ander maken is een goed begin als je antwoorden zoekt op de vragen die je hebt.

De test bestaat uit zestien

herkenbare voorbeelden

Herkenbare voorbeelden

Voorbeelden van situaties uit de geheugentest voor een ander:

  • Alledaagse rekenproblemen oplossen, zoals hoeveel eten er gekocht moet worden, of de vraag beantwoorden wanneer familieleden of vrienden op bezoek zijn geweest;
  • Leren omgaan met nieuwe huishoudelijke apparaten;
  • Zich feiten herinneren over familieleden en vrienden, zoals hun beroep, verjaardag of adres;
  • Het onthouden van het eigen adres en telefoonnummer.

gericht op het geheugen. Je beantwoordt de vragen zoals jij je naaste ervaart in vergelijking met tien jaar geleden. Op een schaal van ‘veel beter’ tot ‘veel slechter’ geef je aan hoe de situatie nu is. Aan het eind van de test krijg je een uitslag met een score. Die geeft aan of het geheugen achteruit gaat. Geeft de score achteruitgang aan, dan krijg je het advies om de huisarts te raadplegen.

De huisarts is de eerst aangewezen persoon op weg naar een diagnose. Die diagnose hoeft géén dementie te zijn. Bij geheugenproblemen met een andere oorzaak dan dementie, verdwijnen de klachten meestal na behandeling. Het is dus belangrijk een afspraak te maken bij de huisarts als de uitslag wijst op een serieuze achteruitgang van het geheugen.

Mijn man heeft lang lopen tobben voordat de diagnose dementie werd gesteld. Als ik deze test had gedaan, had ik hem makkelijker kunnen stimuleren om eerder naar de huisarts te gaan. Dat had veel onzekerheid gescheeld.

Ria (69)

Vergeetachtigheid of dementie?

Ouder worden en vergeetachtigheid horen bij elkaar. De symptomen van dementie bestaan uit meer dan alleen geheugenproblemen. Vergeet je naaste veel, maar doet ze zonder problemen boodschappen? Kan ze nog goed met de trein reizen en haar geldzaken regelen? Dan is de kans klein dat er sprake is van dementie. Winkelen met een boodschappenlijstje is heel normaal; het is zorgelijker als je een kladje op de koelkast moeten hangen om je naaste eraan te herinneren dat ze kleinkinderen heeft.

Tinus realiseerde zich op een gegeven moment dat er bij zijn vrouw meer aan de hand was dan vergeetachtigheid. In onderstaande video vertelt hij hoe dat kwam.  

Lees meer in het artikel Geheugenverlies, vergeetachtigheid of dementie.

Ervaring van Tinus: 'Hoe ik merkte dat er iets mis was'

Maak je je zorgen over je naaste?

Vraag dan de gratis brochure Is het dementie? aan. Hierin vind je meer informatie over signalen die op dementie kunnen wijzen. De geheugentest staat ook in deze brochure.

4 reacties
Tonen: Nieuwste reacties
Jouw laatste reactie op dit artikel
C

Charley

Zijn er mensen die ervaring hebben met achteruitgang van de hersenen na een beroerte ? ( in dit geval afasie)

6 dagen 16 uur geleden
Jouw laatste reactie op dit artikel
R

Redactie dementie.nl

Dag Charley,
Bij een beroerte worden de hersenen beschadigd. Dit kan ervoor zorgen dat iemand moeite krijgt met bepaalde vaardigheden. Soms verbetert dit na verloop van tijd weer (bijvoorbeeld met behulp van revalidatie), maar dat hangt af van de beschadigingen. Vasculaire dementie is een vorm van dementie die kan ontstaan na een beroerte. Je leest hierover meer op deze pagina: https://dementie.nl/vasculaire-dementie
Als je je zorgen maakt, kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Hij of zij kan je vragen beantwoorden en indien nodig een doorverwijzing regelen voor een specialist.
Hartelijke groet,
Emma Schaap

1 dag 16 uur geleden
Jouw laatste reactie op dit artikel
P

Peter

Iemand anders in mijn omgeving heeft dementie

Ik ben erg blij met dit artikel en de test. Dank, Alzheimer Nederland.

2 februari 2016
Jouw laatste reactie op dit artikel
R

Redactie dementie.nl

Dank voor je reactie Peter,
Groeten Rob (dementie.nl)

4 februari 2016

Samen met jou en andere mantelzorgers willen we ontdekken wat we nog allemaal kunnen verbeteren aan dementie.nl.

Geef ons advies