Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Doe de geheugentest (zelf)

Heb je de laatste tijd moeite om op de juiste woorden of namen te komen? Loop je wel eens naar de keuken om iets te pakken en ben je daar aangekomen alweer vergeten wat je ging doen? Grote kans dat dit komt door vergeetachtigheid. Ouder worden en vergeetachtigheid horen bij elkaar. Groeiende geheugenproblemen kunnen echter ook een eerste teken van dementie zijn. Twijfel je en wil je meer zekerheid? Doe dan de geheugentest

Blijf niet rondlopen met je zorgen

Vergeetachtigheid, op welke leeftijd ook, is meestal een normaal verschijnsel. Maar zodra je je zorgen maakt, is het tijd om in actie te komen. De geheugentest biedt je een goed begin als je antwoorden zoekt op je vragen.

De test bestaat uit 25

herkenbare voorbeelden.

Herkenbare voorbeelden

Voorbeelden van situaties uit de geheugentest:

  • Per ongeluk iets weggooien wat je wilde bewaren of iets bewaren wat je wilde weggooien;
  • Niet op een woord kunnen komen terwijl het ‘op het puntje van je tong ligt’;
  • Links en rechts verwarren bij het beschrijven van een route;
  • Niet meer weten of je het gas of het licht hebt uitgedaan of de deur op slot hebt gedaan.

Op een schaal van ‘nooit’ tot ‘zeer vaak’ geef je per voorbeeld aan in hoeverre het op jou van toepassing is. Aan het eind van de test krijg je een uitslag met een score. Scoor je laag, dan zal de test je geruststellen. Je krijgt hooguit het advies de score te bewaren. Na een paar maanden kun je de test dan herhalen als je je nog steeds zorgen maakt. Bij een hoge score krijg je het advies om naar de huisarts te gaan. Je huisarts is de eerste persoon die je op weg kan helpen naar meer duidelijkheid.

Ik raad iedereen die zich zorgen maakt aan om deze test te doen. Toen ik die had gedaan kon ik tegen mijn kinderen zeggen dat het nog wel meevalt met dat hoofd van mij.

Trijntje (75)

Vergeetachtigheid of dementie?

Hoe ouder je wordt, hoe langzamer het geheugen werkt en hoe vaker je iets vergeet. De symptomen van dementie bestaan uit meer dan alleen geheugenproblemen. Onthoud je weinig, maar doe je de boodschappen en regel je de geldzaken zonder problemen? En reis je zonder moeite met de trein? Dan is de kans klein dat er sprake is van dementie. Winkelen met een boodschappenlijstje is heel normaal; een kladje op de koelkast hangen om je eraan te herinneren dat je kleinkinderen hebt, is zorgelijker.

Wil je meer weten over de verschillen tussen vergeetachtigheid en dementie? Lees dan het artikel Geheugenverlies, vergeetachtigheid of dementie

 

Wil je de geheugentest liever op papier doen?

Vraag dan de gratis brochure 'Is het dementie?' aan. Hierin lees je meer informatie over signalen die op dementie kunnen wijzen. Ook de geheugentest staat in deze brochure. 

0 reacties