Wijkverpleging thuis regelen

Heeft iemand met dementie meer hulp en zorg nodig thuis? Dan is het slim om wijkverpleging in te schakelen. Wijkverpleegkundige bieden verpleging en verzorging thuis.

Verschil wijkverpleging, thuiszorg en huishoudelijke hulp

Onder wijkverpleging valt verpleging en verzorging die iemand met dementie thuis krijgt. Bijvoorbeeld hulp bij aankleden, douchen, naar het toilet gaan of wondverzorging.

De wijkverpleegkundige is in eerste instantie een zorgverlener en geeft medische zorg. Bijvoorbeeld de medicijnen klaarzetten en toedienen. Wijkverpleegkundigen kunnen ook adviseren over het omgaan met lichamelijke problemen. En ze ondersteunen en adviseren bij het aanvragen van indicaties. Bijvoorbeeld Wlz of incontinentiemateriaal.

Een thuiszorgorganisatie kan huishoudelijke hulp bieden én wijkverpleging. De huishoudelijke hulp van de thuiszorg denkt ook mee over wat er moet gebeuren in huis: moeten die hoekjes niet eens extra worden gestofzuigd? Is de koelkast nog wel schoon? De thuiszorg kan ook eventuele problemen signaleren zoals persoonlijke hygiëne of eenzaamheid. De thuiszorg kan dan extra hulp inschakelen, als dat nodig is.

Een huishoudelijke hulp die je niet via een thuiszorgorganisatie inhuurt, is er in principe puur voor het schoonmaken en opruimen. 

afbeelding van het informatiepakket Diagnose dementie met daarin: twee brochures, een Alz... magazine, een kaart, een flyer over de podcast en een vergeet-mij-niet-speldje

Ontvang het gratis informatiepakket 'Diagnose dementie'

Verpleging en verzorging thuis

De lichamelijke verzorging van je naaste met dementie kan heel belastend zijn. Het is lichamelijk zwaar om te helpen met opstaan of wassen in bed. Ook mentaal kan het zwaar zijn. De wijkverpleegkundige kan helpen bij deze taken. Door zorg over te nemen en het geven van adviezen en tips over hoe je zware taken kunt vergemakkelijken.

De wijkverpleegkundige kan adviseren en begeleiden. En als het nodig is doorverwijzen naar andere (gespecialiseerde) zorgverleners of vrijwilligersorganisaties. Zij weten welke mogelijkheden er zijn in de regio.

In veel regio's heeft de wijkverpleegkundige met specialisatie dementie ook de rol van casemanager. Dit wordt ook wel een trajectbegeleider of dementieconsulent genoemd. De casemanager coördineert de zorg voor de persoon met dementie en stemt deze af met andere hulpverleners. Zoals de huisarts, een medisch specialist of de maatschappelijk werker. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een zorgleefplan.

Particuliere zorg

Misschien heeft de persoon met dementie nog geen indicatie gekregen. Omdat de wijkverpleegkundige (nog) onvoldoende reden zag om verpleging en verzorging aan te bieden vanuit de Zorgverzekeringswet. Toch wil je graag hulp en ondersteuning. Dan kun je deze aanvragen bij een particuliere thuiszorginstelling.

Een voordeel van particuliere zorg is dat je vaste mensen op door jou gewenste tijden in huis krijgt. Particuliere hulp kun je vinden via de websites van Zorggids Nederland of Kies Beter. De kosten zijn afhankelijk van de aangeboden vorm van zorg. De tarieven liggen tussen 15 en 60 euro per uur.

Inwonende zorg

Woont de persoon met dementie alleen terwijl wel 24-uurszorg en toezicht nodig is? Dan kan inwonende verzorging en verpleging een oplossing zijn. Bijvoorbeeld een zorg-au-pair. Deze zorgmedewerkers bieden zowel medische als huishoudelijke verzorging. En ze wonen bij de persoon met dementie in huis. Je kunt hiervoor een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen.

Als je op internet zoekt op 'inwonende zorg' vind je diverse bemiddelingsbureaus die deze hulp bieden. Laat je goed informeren en kijk of er wordt voldaan aan de Nederlandse Arbeidsvoorwaarden voordat je een beslissing neemt.

Wat kost wijkverpleging?

Wijkverpleging wordt in de meeste gevallen vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Je betaalt geen eigen bijdrage of eigen risico. Controleer vooraf wel of de zorgverzekeraar van de persoon met dementie een contract heeft met de thuiszorgaanbieder die je kiest. Anders moet je misschien toch een eigen bijdrage betalen.

Geen verwijzing nodig

Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig om thuis zorg en verpleging aan te vragen. Je kunt zelf contact opnemen met een thuiszorgorganisatie om de mogelijkheden te bespreken. De wijkverpleegkundige stelt de indicatie en regelt dat je naaste zorg krijgt. Verpleging en verzorging zit in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. De wijkverpleegkundige komt langs om samen te bekijken welke verpleging en verzorging er nodig is.

Wijkverpleging vanuit een persoonsgebonden budget (pgb)

Je kunt ervoor kiezen om particuliere of inwonende zorg te financieren vanuit het Persoonsgebonden budget van je naaste met dementie. Je kunt dan zelf de hulp en begeleiding kiezen. En dus de hulp selecteren die het beste past.

Maar het beheer van een pgb brengt ook werk met zich mee. Je moet zelf op zoek gaan naar hulpverleners of naar een bureau dat je daarbij ondersteunt. Je maakt zelf afspraken, stelt overeenkomsten op en zorgt voor de juiste en tijdige betaling van de hulpverleners. Hiervan houd je de financiële administratie nauwkeurig bij.

Mailreeks dementie.nl

Tips waar je nú iets aan hebt

We worden soms overspoeld met informatie. Als iemand van wie je houdt dementie heeft, heb je al genoeg aan je hoofd. Met onze gratis mailreeksen krijg je informatie op maat. Ze helpen je stap voor stap door lastige periodes.