Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Gezelschap of toezicht door vrijwilligers

Als je naaste met dementie niet meer alleen thuis kan zijn, is het fijn als je zo nu en dan anderen kunt inzetten voor gezelschap of hulp. Naast professionele zorg, familie, vrienden en buren kun je hiervoor vrijwilligers inschakelen.

Bezoek van een vrijwilliger

In veel gemeenten bestaan bezoek- en oppasdiensten met vrijwilligers die kennis hebben van dementie. Deze diensten zijn vaak opgezet door vrijwilligers van een regionale afdeling van Alzheimer Nederland, de Zonnebloem of vrijwilligerscentrales. Ze werken samen met professionele organisaties, zoals de ggz (Geestelijke Gezondheidszorg), de thuiszorg en de regionale welzijnsstichting. De vrijwilligers gaan bijvoorbeeld iets leuks doen met je naaste, of ze gaan gewoon op bezoek zodat jij tijd hebt om even iets anders te doen. Vraag eens aan de casemanager of de lokale afdeling van Alzheimer Nederland of er organisaties zijn in jouw buurt waar je terecht kunt. 

Voorbeelden van mooie organisaties zijn:

  • het Friese Kameraad dat studenten Social Work koppelt aan mensen met dementie
  • Het Momentum dat vrijwilligers koppelt aan zorginstellingen

Heerlijk om weer naar mijn klaverjasvereniging te kunnen gaan! En mijn vrouw is net zo blij met de bezoekjes van vrijwilligster Karin als ik met mijn ochtendje kaarten.

Pim (68)

Een vrijwilliger vinden via een organisatie

Er zijn ook vrijwilligersorganisaties die niet specifiek gericht zijn op hulp aan mensen met dementie, maar waarop je toch een beroep kunt doen. Op mantelzorg.nl vind je een overzicht van vrijwilligersorganisaties bij je naaste in de buurt. Je kunt telefonisch of per mail contact met deze organisaties opnemen om te kijken wat zij voor jullie kunnen betekenen.

De mantelzorgorganisatie hier in de buurt heeft een geweldige vrijwilliger voor ons gevonden. Zij komt twee ochtenden per week mijn man gezelschap houden. Hij bloeit ervan op, en ik ook.

Annie (74)

Een vrijwilliger vinden via internet

Niet alle vrijwilligers zijn aangesloten bij een organisatie. Er zijn verschillende websites waarop buurtbewoners hulp aanbieden en waarop je zelf een hulpvraag kunt plaatsen. Het gaat vaak om allerlei soorten hulp; van klussen in de tuin tot gezelschap, huishoudelijke hulp of hulp bij de administratie. Gebruik van de websites is gratis.

Bekende sites zijn:

  • Wehelpen.nl: algemene site waarop mensen diensten aanbieden en hulp vragen.
  • Handeninhuis.nl: website voor mantelzorgvervanging van minimaal 3 dagen (2 nachten).
  • Ouderenfonds.nl: via het project Match koppelt het Ouderenfonds vrijwilligers aan ouderen. 
  • NLvoorelkaar.nl: marktplaats voor hulp, met de aanvullende mogelijkheid om professionele hulp in te schakelen wanneer er geen vrijwilliger beschikbaar is.
  • Maatjesgezocht.nl: website van het Oranjefonds waarop je maatjes kunt zoeken. Via de website vindt je organisaties bij jou in de buurt die maatjesprojecten opzetten. 
  • Vraagelkaar.nl: website met een wat bredere insteek dan zorg en hulp. Je kunt hier bijvoorbeeld een groep aanmaken om de hulp voor je naaste te coördineren. 

Het klikte heel goed tussen de vervangende mantelzorger en mijn man. Ik kon er met een gerust hart een paar dagen tussenuit: lekker wandelen en de accu opladen.

Moniek (72)

Hulp vragen is lastig

Misschien vind je het lastig om hulp te vragen, zeker van een vreemde. Je hebt altijd je eigen boontjes gedopt en kent je naaste het beste. Bedenk dan dat jij de zorg voor je naaste alleen kunt volhouden als je zelf regelmatig kunt ontspannen en even niet hoeft te zorgen. Opvang voor een vast dagdeel per week is misschien wel gemakkelijker te vragen aan een vrijwilliger dan aan een familielid of vriend(in).

Vrijwilligers komen altijd eerst even kennismaken om te kijken of het klikt met je naaste. Afhankelijk van hoe je naaste reageert, kunnen jullie het contact opbouwen. Langzaam opbouwen kan je naaste helpen om de vreemde vrijwilliger te leren accepteren.

Help de hulp

Om het overnemen van de zorg te vergemakkelijken, kun je de belangrijkste informatie in een schrift of boekje noteren. Schrijf bijvoorbeeld op in welke volgorde en op welke tijden je naaste gewend is koffie te drinken, de krant te lezen, een wandelingetje te maken, enzovoort. Zet er ook in over welke onderwerpen ze graag praat en wat ze verder graag doet. Ook informatie over medicijngebruik en contactnummers zijn handig om op papier te zetten voor de vrijwilliger. De checklist voor het overdragen van zorg van MantelzorgNL helpt je bij het verzamelen van alle nuttige informatie.

Wil je familie, vrienden en vrijwilligers eenvoudig betrekken bij de zorg?

Maak dan gebruik van Myinlife. Via deze app laat je anderen heel eenvoudig weten hoe en wanneer ze je kunnen helpen.

CZ Zorgexpert

Suzan heeft jarenlange ervaring binnen het Zorgteam van CZ en weet alles van de zorg en welke regelingen en vergoedingen er mogelijk zijn in Nederland.
 

Stel je vraag >
1 reactie
Tonen: Nieuwste reacties