Terug naar thuiszorg
Informatie
geschatte leestijd 4 min

Gezelschap of toezicht inschakelen van vrijwilligers voor mensen met dementie

Als je naaste niet meer alleen thuis kan zijn, is het fijn als je zo nu en dan anderen kunt inschakelen om haar gezelschap te houden of te helpen. Behalve professionele zorg, familie, vrienden of buren kun je hiervoor ook vrijwilligers inschakelen. Zij hebben meestal geen opleiding voor de verzorging van je naaste, maar is ook niet altijd nodig. Gewoon een praatje maken is al heel waardevol. En hun aanwezigheid geeft jou even de tijd om uit te rusten en nieuwe energie op te doen. Want niemand houdt de zorg voor een naaste met dementie in zijn eentje vol. 

Bezoek- en oppasdiensten

In veel gemeenten bestaan er bezoek- en oppasdiensten met vrijwilligers die kennis hebben van dementie. Deze diensten zijn vaak opgezet door vrijwilligers van een regionale afdeling van Alzheimer Nederland, de Zonnebloem of vrijwilligerscentrales. Ze werken samen met professionele organisaties, zoals de ggz (Riagg), de thuiszorg en de Stichting Welzijn Ouderen. De vrijwilligers kunnen de zorg voor je naaste tijdelijk overnemen, zodat jij tijd hebt om even iets anders te doen.

Heerlijk om weer naar mijn klaverjasvereniging te kunnen gaan! En mijn vrouw is net zo blij met de bezoekjes van vrijwilligster Karin als ik met mijn ochtendje kaarten.

Pim (68)

Buddyproject voor jonge mensen met dementie

In sommige regio’s is er voor jonge mensen met dementie een buddyproject. Een vrijwilliger gaat samen met je naaste iets ondernemen en heeft aandacht voor wat dementie voor haar betekent. Zo kan je naaste haar verhaal kwijt aan iemand die haar nog niet kende vóór haar ziekte. Dat kan haar het gevoel geven dat ze helemaal zichzelf kan zijn, zonder de schijn op te hoeven houden. Dat laatste is in contacten met oude bekenden nogal eens het geval. Kijk voor meer informatie en contactgegevens op de pagina Voorzieningen voor jonge mensen met dementie.

John doet met zijn maatje Bert andere dingen dan ik zou doen. Bovendien werk ik fulltime, dus ik heb vaak geen tijd om iets leuks met hem te doen. Ze hebben de grootste gein met elkaar.

Christa (49)

Een vrijwilliger vinden via een organisatie

Er zijn ook vrijwilligersorganisaties die niet specifiek gericht zijn op hulp aan mensen met dementie, maar waarop je toch een beroep kunt doen. Op mezzo.nl vind je een overzicht van vrijwilligersorganisaties bij je naaste in de buurt. Je kunt telefonisch of per mail contact met deze organisaties opnemen. Op hun website vind je vaak ook een formulier om de hulp aan te vragen. De organisatie zal met je bespreken wat je wensen zijn: wil je naaste alleen gezelschap, of hebben jullie ook ondersteuning nodig bij klusjes of zorgtaken? Zij proberen vervolgens een vrijwilliger te selecteren die goed bij je wensen past. De organisatie controleert of de vrijwilliger betrouwbaar is. 

De mantelzorgorganisatie hier in de buurt heeft een geweldige vrijwilliger voor ons gevonden. Zij komt twee keer ochtenden per week mijn man gezelschap houden. Hij bloeit ervan op en ik ook.

Annie (74)

Een vrijwilliger vinden via internet

Niet alle vrijwilligers zijn aangesloten bij een organisatie. Er zijn verschillende websites waar deze vrijwilligers hun hulp aanbieden of waarop je zelf je zorgvraag kunt aangeven. Vaak gaat het daarbij om allerlei soorten hulp, van klussen in de tuin tot gezelschap, huishoudelijke hulp of hulp bij de administratie. Misschien vind je op de site een aanbod dat past bij je hulpvraag. Zo niet, dan kun je zelf een account aanmaken en op de site aangeven welke hulp je zoekt. Gebruik van de websites is gratis.

Bekende sites zijn bijvoorbeeld:

  • Handeninhuis.nl: website voor mantelzorgvervanging van minimaal 3 dagen (2 nachten); 
  • Wehelpen.nl: algemene site waarop mensen diensten aanbieden en hulp vragen;
  • Zorgvoorelkaar.com: marktplaats voor hulp, met de aanvullende mogelijkheid om professionele hulp in te schakelen, wanneer er geen vrijwilliger beschikbaar is;
  • Vraagelkaar.nl: website met een wat bredere insteek dan zorg en hulp. Je kunt hier wel bijvoorbeeld een groep aanmaken om de hulp voor je naaste te coördineren. 

Het klikte heel goed tussen de vervangende mantelzorger en mijn man. Ik kon er met een gerust hart een paar dagen tussenuit: lekker wandelen en de accu opladen

Moniek (72)

Hulp uit je eigen buurt

Buurthulp is onderlinge hulp door en voor bewoners in buurt, wijk of dorp. Voorbeelden van websites voor buurthulp:

  • Buurtlink.nl: breed opgezette website waar diensten maar ook spullen worden aangeboden en gevraagd;
  • Movisie.nl: kennisdosier over buurthulp met diverse links. Een ingang om verder te zoeken naar de hulp die je nodig hebt. 

Hulp is gewoon nodig

Misschien vind je het lastig om hulp in te roepen, zeker van een vreemde. Je hebt tot dusver altijd je eigen boontjes gedopt en kent je naaste nou eenmaal het beste. Maar bedenk wel dat jij de zorg voor je naaste alleen kunt volhouden als je zelf regelmatig kunt ontspannen en even niet hoeft te zorgen. Opvang voor een vast dagdeel per week is misschien wel gemakkelijker te vragen aan een vrijwilliger dan aan een familielid of vriend(in).

Mogelijk ben je bang dat je naaste het gezelschap of de hulp van een ‘onbekende’ niet zal accepteren. Vrijwilligers komen altijd eerst even kennismaken om te kijken of het klikt met je naaste. Misschien heb je echt het gevoel dat je naaste gaat ‘steigeren’ bij het idee dat er een vrijwilliger komt om haar gezelschap te houden. Dan kun je ook een slimmigheidje overwegen, zoals ‘Kijk nou eens wie tegenkwam?! Sylvia is ons oude buurmeisje die hier zo graag over de vloer kwam. Je zou haar na al die jaren haast niet meer herkennen hè?’

Help de hulp

Om het overnemen van de zorg te vergemakkelijken, kun je de belangrijkste informatie in een schrift of boekje noteren. Schrijf bijvoorbeeld op in welke volgorde en op welke tijden je naaste gewend is koffie te drinken, de krant te lezen, een wandelingetje te maken, enzovoort. Zet er ook in over welke onderwerpen ze graag praat en wat ze verder graag doet. Ook informatie over medicijngebruik en contactnummers zijn handig om op papier te zetten voor de vrijwilliger.  Download hier de checklist voor het overdragen van zorg van Mezzo.

Wil je familie, vrienden en vrijwilligers eenvoudig betrekken bij de zorg?

Maak dan gebruik van Myinlife. Via deze app laat je anderen heel eenvoudig weten hoe en wanneer ze je kunnen helpen.

CZ Zorgexpert

Suzan heeft jarenlange ervaring binnen het Zorgteam van CZ en weet alles van de zorg en welke regelingen en vergoedingen er mogelijk zijn in Nederland.
 

Stel je vraag >
1 reactie
Tonen: Nieuwste reacties
Jouw laatste reactie op dit artikel
J

J.

Ik heb in mijn (vrijwilligers)werk te maken met dementie

Mantelzorgers die in Twente wonen kunnen een beroep doen op de vrijwilligers van SIZ Twente. De vrijwilliger kan maximaal twee dagdelen de zorg even overnemen. Ze kunnen gaan wandelen, een spelletje doen, fietsen of naar de stad bijvoorbeeld.
Daarnaast zijn er nachtvrijwilligers die een nacht van 23.00 - 7.00 uur kunnen overnemen. De mantelzorger kan dan rustig een hele nacht doorslapen thuis of elders. Voor meer informatie:
www.siztwente.nl

19 april 2016