Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Tien tips voor feestdagen

Voor jou en je naaste met dementie kunnen de feestdagen verwarrende en stressvolle situaties opleveren. Hoe hou je het prettig voor iedereen?

  1. Probeer het gezelschap klein te houden. Hiermee voorkom je dat je naaste veel namen moet zoeken die ze niet goed kan vinden.
  2. Soms geeft een boekje met namen en foto’s houvast. Voorkom in ieder geval dat je naaste teveel moet zoeken en help je haar op een terloopse manier. Je kunt de naam van iemand laten vallen zonder je naaste het gevoel te geven dat ze faalt. Lees meer hierover in het artikel Omgaan met het niet meer herkennen van mensen. 
  3. Help haar herinneren als dat nog kan. In zakjes of cadeaupapier kun je voor haar voorwerpen verpakken die een herinnering oproepen aan een tijd waar ze meer grip op heeft dan op het heden. De herinneringen kun je opschrijven in een boekje en voorlezen om haar op weg te helpen. Bijvoorbeeld: verpak een rode kever speelgoedauto, wat je naaste helpt herinneren aan het eerste eigen autootje. Anekdotes helpen een extra handje. Die zijn vaak ook leuk voor iedereen om te horen.
  4. Sinterklaas houdt van warme banketstaaf en suikerbeesten. De Kerstman van kerstkransjes en warme chocomelk. De Paashaas houdt van chocolade en lekkere broodjes op tafel. Heerlijk. Misschien vindt je naaste het leuk om samen met een (klein)kind kerstkoekjes te bakken of mee te helpen met het schilderen van paaseieren.
  5. Samen zingen lukt vaak beter dan samen een gesprek voeren. Het zingen van aloude liedjes kan veel plezier geven. Lees de tips voor het vinden van de juiste muziek.
  6. De feestdagen zijn bij uitstek een periode van tradities. Ze geven je naaste houvast, mits je haar ruimte geeft om te rusten als het te druk voor haar wordt. In een zorginstelling is het meestal mogelijk om samen met je naaste te genieten van het kerstdiner of paasontbijt.
  7. Als het weer het toelaat, probeer dan een moment te vinden om naar buiten te gaan. Even een frisse wandeling is voor iedereen een prettige onderbreking van alle prikkels.
  8. Woont je naaste in een verpleeghuis? Misschien is het dan een idee om haar en de andere bewoners te verwennen met een beautydagje voor de feestdagen. Je kunt je naaste zelf verwennen door bijvoorbeeld handen te masseren, nagels te lakken en het haar te verzorgen. Ook voor de heren is het lekker om de handen gemasseerd te krijgen, geschoren te worden en een lekker luchtje op te krijgen.
  9. Heeft je naaste moeite met eten, het hanteren van bestek of grote porties? Knoeit ze veel? Zoek dan naar creatieve hapjes die met de hand gegeten kunnen worden en zorg dat iedereen een groot servet heeft. Hiermee voorkom je dat je naaste zich onzeker voelt en daarom besluit om helemaal maar niet te eten. Meer tips hiervoor lees je in Tips om te helpen bij eten en drinken. 
  10. Vergeet jezelf niet. Durf anderen om hulp te vragen, accepteer aangeboden hulp en verdeel zo veel mogelijk de taken. Gun jezelf af en toe een beetje ruimte, al is het maar een paar minuten.

Meer over activiteiten die je samen met je naaste met dementie kunt doen, vind je in het artikel Gezamenlijke activiteiten voor mensen met dementie.

Heb je zelf nog tips voor prettige feestdagen? Deel ze hieronder in een reactie. Samen weten we meer.

1 reactie
Tonen: Nieuwste reacties