Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Tips om beter om te gaan met afhankelijk gedrag

Soms leidt dementie al in een vroeg stadium tot zeer afhankelijk gedrag. Je naaste belt je continu op, loopt achter je aan, vraagt veel bevestiging en wil niet alleen zijn. Dit zorgt voor irritatie en onrust. We geven je tips om beter om te gaan met afhankelijk gedrag.

Afhankelijk gedrag legt veel druk op jou. Het kan helpen om na te gaan waar dit afhankelijke gedrag vandaan komt. Als je weet waardoor het gedrag wordt veroorzaakt, kun je gericht oplossingen bedenken. Belangrijk is dat je je realiseert dat je naaste er niets aan kan doen. 

Tien tips om beter om te gaan met afhankelijk gedrag

  1. Laat je naaste weten waar je bent. Leg een briefje neer als je even weggaat. Vertel wat je gaat doen en wanneer je weer terugkomt.
  2. Vraag of je naaste je wil helpen. Als ze jou kan helpen geef je haar het gevoel dat ze nuttig is en onafhankelijk. Jou helpen voelt voor haar anders dan een taak of opdracht krijgen.
  3. Laat haar alles wat ze nog enigszins zelf kan doen, echt zelf doen. Ook als het niet gaat zoals je wilt en veel langer duurt dan voorheen.
  4. Zorg voor een schema met de dagen en dagindeling. Dat geeft houvast en voorkomt dat ze je steeds om duidelijkheid en bevestiging vraagt.
  5. Misschien is dagopvang iets voor je naaste. Dagopvang geeft structuur aan de dag. Ze krijgt er gespecialiseerde zorg en jij hebt even tijd voor jezelf.
  6. Maak het makkelijk voor je naaste om te vinden wat ze zoekt. Dan hoeft ze je dat niet steeds te vragen. Met labels en pictogrammen kun je duidelijk maken wat er in de kast staat of in de lade ligt.
  7. Hoe meer keuzemogelijkheden ze krijgt, hoe moeilijker het voor je naaste is om te kiezen. Bepalen welke kleren ze aan zal trekken kan bijvoorbeeld erg lastig voor haar zijn. Leg een setje klaar of laat haar kiezen uit maximaal twee mogelijkheden.
  8. Als je naaste voortdurend bij je in de buurt blijft, probeer haar dan wat te laten ontspannen. Dat kan met bijvoorbeeld muziek, ademhalingsoefeningen of aromatherapie.
  9. Afhankelijk gedrag kan ook veroorzaakt worden door lichamelijke kwalen. Informeer of je naaste ergens pijn heeft en vraag eventueel je huisarts om hulp.
  10. Zie je dat je naaste erg angstig is? Lees dan het artikel Omgaan met angst van mensen met dementie. Als de angst aanhoudt of zeer veel invloed heeft op het leven van je naaste, kun je bespreken met je huisarts of medicatie een oplossing kan zijn.

Heb je nog andere tips om beter om te gaan met het afhankelijke gedrag van je naaste? Deel ze hieronder in een reactie. Samen weten we meer.

Beter omgaan met afhankelijk gedrag?

Vind je het lastig dat het gedrag van je naaste door de dementie verandert? Volg dan de gratis online training 'Omgaan met veranderend gedrag'.

0 reacties