Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Tips voor cadeaus

Voor verjaardagen en feestdagen is het een heel herkenbare vraag: wat geef ik cadeau? Naast de gebruikelijke cadeaus als bloemen, parfum, fotoboeken en bloembollen, geven we je graag een aantal suggesties ter inspiratie. Niet alleen voor je naaste met dementie, maar ook voor jezelf of voor anderen die betrokken zijn.

Cadeautip met korting

Perfect cadeautje voor Sinterklaas of Kerst: een van de vergeet-mij-niet-hangertjes in zilver, blauw of verguld. Mooi voor iedereen die met dementie te maken heeft. Speciaal voor de komende feestdagen tijdelijk in prijs verlaagd. Als je vóór 24 november (Sinterklaas) of 15 december 2019 besteld, heb je het hangertje op tijd in huis. Waarbij we wel moeten zeggen 'als Post NL geen vertragingen in de leveringen van hun pakketten heeft'. 
Wil je geen hangertje maar wel een sleutelhanger of speldje in de vorm van het vergeet-mij-nietje, bestel deze dan ook voor 24 november of 15 december.

Cadeautips voor je naaste met dementie

 • Tijdschriften als Landleven, maar ook Privé en Story hebben korte artikelen en veel beeldmateriaal. Hierdoor zijn ze heel geschikt voor je naaste met dementie.
 • Houdt je naaste van kleuren en schilderen, dan vind je op gerdahiemstra.nl kleurplaten speciaal voor mensen met dementie. De kleurplaten zijn niet kinderachtig en de thema’s sluiten aan op de belevingswereld van je naaste. Leuk om samen met de kleinkinderen te doen.
 • Spellen en dvd’s voor je naaste met dementie vind je in ruime mate op dementie-winkel.nl. Met ‘Een blik op vroeger’ help je je naaste herinneren en met het boek ‘Liedjes van weleer’ plus bijbehorende cd heb je samen met haar gegarandeerd veel zing en luisterplezier.
 • Help je naaste herinneren als dat nog kan. Maak een herinneringskoffer of een Doosje vol herinneringen. De koffer kun je zelf vullen met spullen, geuren, smaken en geluiden uit het verleden. Het doosjes bevat al een aantal foto's. Je kunt ze aanvullen met persoonlijk materiaal.
 • Maak een plakboek met plaatjes uit haar jeugd of ga op zoek naar boeken met foto’s uit een levensperiode van je naaste. ‘Het jaren 40 boek’ of ‘Het jaren 50 boek’ van Charles de Mooij en René Kok geven een goed sfeerbeeld van die tijd met veel fotomateriaal.
 • Houdt je naaste van vogels? Denk dan eens aan een vogelhuisje, nestkastje of voederplateau voor aan het raam. Verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak.
 • Doe je haar een plezier met een uitje? Misschien is een bezoek aan een van Humanitas Herinneringsmusea (gratis toegang) een idee. Ook het programma Onvergetelijk Stedelijk in meer dan 10 musea is heel geschikt om samen te doen. Het Zuiderzeemuseum heeft het predicaat 'dementievriendelijk'.
 • Een digitaal fotolijstje met een eenvoudige afstandsbediening is een mooie manier om haar naar foto’s te laten kijken uit haar jeugd, belangrijke perioden uit haar leven en natuurlijk de familie.
 • Je kunt samen met familie en vrienden online een Vriendenboek maken. Kies bijvoorbeeld het thema 'dementie, boek met herinneringen'. Samen vul je het boek waarna je het als een fotoboek kunt laten drukken.
 • Woont je vader, moeder, partner of andere naaste in een zorginstelling? Denk dan eens aan een bezoek van CareClowns (onderdeel van CliniClowns) of Visiteclowns. Deze clowns zijn gespecialiseerd in het echt contact maken met mensen met dementie. Met respectvol spel lukt het hen vaak om dit voor elkaar te krijgen. De clowns weten bij de meeste mensen een glimlach tevoorschijn te toveren. Voor iedereen een troostrijk en ontroerend moment. Kijk op cliniclowns.nl  of visiteclowns.nl voor alle informatie en kosten.

Mooie en interessante boeken

Bekijk voor meer boeken- en dvd-tips het boekenoverzicht en het filmoverzicht

Leuke dingen, soms met een goed doel

 • Alzheimer Nederland verkoopt hangertjes (zilver en verguld) met een vergeet-mij-nietje. Mooi voor aan een ketting, bedelarmband of om zelf een sieraad mee te maken. Er zijn ook sleutelhangers, de bekende blauwe vergeet-mij-niet-speldjes en broches en het Inspiratieboekje vol kleine gedichten en inspirerende spreuken. Het zijn mooie, kleine cadeautjes voor jezelf, of voor een ander. Bestel ze via de website van Alzheimer Nederland.
 • Bestel je boeken of boekenbonnen online via youbedo.com. Bestel je via deze site, dan kun je Alzheimer Nederland als goed doel kiezen. In dat geval gaat tien procent van de opbrengst direct naar onderzoek en het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun naasten.
0 reacties