Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Tips voor het gesprek met de arts in het ziekenhuis

Als de huisarts twijfelt of het dementie is, stuurt hij je door naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis doen ze uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van de klachten. Dat onderzoek vindt meestal plaats op de geheugenpoli of de afdeling neurologie. In dit artikel geven we tips hoe jij en je naaste je kunnen voorbereiden op het onderzoek en de gesprekken met de artsen.

Gesprek over het vaststellen van de diagnose

Stuurt de huisarts je door naar een geheugenpoli? Ga dan niet alleen, maar neem een bekende mee. Het liefst iemand die je goed kent en vaak ziet. De arts zal die persoon ook vragen willen stellen.

In het ziekenhuis zijn er verschillende onderzoeken om te kijken wat de oorzaak is van de klachten. Bijvoorbeeld neuropsychologisch onderzoek, een MRI scan, een PET-scan of een ruggenprik. Je leest hierover meer in het artikel Diagnose dementie in het ziekenhuis.

Een arts zal in het intakegesprek uitleggen welke onderzoeken er worden gedaan.

Dit is ook het moment om te vertellen wat jouw verwachtingen zijn van het onderzoek. Wat wil je weten? Welke klachten heb je? Uiteraard kun je ook vragen stellen. Bijvoorbeeld:

  • Hoe komt de arts tot een diagnose?
  • Welke onderzoeken gaan ze doen? Wat houden die onderzoeken precies in?
  • Vraag wanneer je de uitslag krijgt. Is dat dezelfde dag of pas later?

We stelden een lijst op met vragen die je kan stellen tijdens het gesprek op de geheugenpoli.

Klik op de roze knop hieronder om de vragenlijst te openen. Print de lijst uit en neem hem mee naar de afspraak als geheugensteuntje.

Uitslaggesprek op de geheugenpoli

Als er onderzoek is gedaan in het ziekenhuis, worden de resultaten besproken in een uitslaggesprek. Soms is dat gesprek op dezelfde dag, soms op een andere dag. Neem ook bij het uitslaggesprek iemand mee. Vraag daarnaast of je een geluidsopname van het gesprek mag maken met je mobiele telefoon. Dan kun je alles later nog eens rustig terugluisteren.

Een uitslaggesprek kan heel indrukwekkend zijn. Het kan goed zijn dat de diagnose en de gevolgen ervan niet helemaal tot je doordringen. Het is daarom handig om ook bij het uitslaggesprek een lijstje met vragen voor te bereiden.

Vragen die je tijdens het uitslaggesprek aan de arts kan stellen zijn:

  • Hoe weet de arts wat je hebt? Geven de onderzoeken zekerheid over de diagnose?
  • Kan de arts iets zeggen over de klachten en het verloop ervan?
  • Bij wie kan je terecht als je na afloop vragen hebt?

We stelden een lijst op met vragen die je kan stellen tijdens het uitslaggesprek. 

Print de vragen uit en neem ze mee naar het gesprek. Het is niet gek als je de lijst erbij houdt tijdens het gesprek met de arts.

De vragenlijsten zijn ontwikkeld met behulp van het ABIDE-onderzoek van het Alzheimercentrum Amsterdam. Lees meer over het ABIDE-onderzoek.
Lees de publicatie van het onderzoek

0 reacties