Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

Tips voor het leren accepteren van hulp

Uit de gesprekken die ik voer met mantelzorgers merk ik dat hulp vragen voor veel mantelzorgers niet gemakkelijk is. U kunt het gevoel hebben tekort te schieten als u ondersteuning vraagt bij de zorg voor uw naaste. Misschien vindt u het niet prettig als er andere mensen in huis komen om te helpen. Het is moeilijk om deze stap te zetten, maar uw naaste heeft er niets aan als u zelf meer blijft doen dan u eigenlijk aankunt.

Als u zover bent om hulp van buitenaf in te schakelen, kan het zijn dat uw naaste nog niet zo ver is. Uw naaste vertrouwt het misschien niet en wil ‘een vreemde’ niet binnenlaten. Of ze weigert alle medewerking. Ik heb voor u een aantal tips op een rijtje gezet die u hierbij kunnen helpen:

  • Meestal helpt het als u slechts één verandering of vorm van hulp tegelijkertijd voorstelt. Uw naaste heeft tijd nodig om te wennen aan veranderingen. Door veranderingen stap voor stap te introduceren, vergroot u de kans dat uw naaste erin meegaat. Dat geldt zeker als ze het gevoel heeft dat zij invloed heeft op de beslissing.
  • Soms helpt een testperiode of een maandje uitproberen. Hulp voor een korte periode is makkelijker te accepteren dan hulp voor de lange termijn.
  • Sommige mensen accepteren eerder hulp van een bekende dan van een vreemde. Misschien wil de buurman regelmatig een maaltijd klaarmaken of kan een jongere uit de wijk klusjes doen tegen een kleine vergoeding.
  • Leg de nadruk op uw eigen behoefte. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zou me veel prettiger voelen als…’ of ‘Ik geef om je en maak me zorgen over… ‘Wil je me helpen zodat ik me minder zorgen maak?’
  • Vraag aan de huisarts of de casemanager van uw naaste of hij contact met haar opneemt om het belang van extra hulp te onderstrepen. Misschien respecteert ze wel het advies van een deskundige.
     

Hebt u nog vragen over het vinden en regelen van de juiste zorg? Stel ze mij gerust.

CZ Zorgexpert

Suzan heeft jarenlange ervaring binnen het Zorgteam van CZ en weet alles van de zorg en welke regelingen en vergoedingen er mogelijk zijn in Nederland.
 

Stel je vraag >
0 reacties