Terug naar vakantie
Informatie
geschatte leestijd 5 min

Op vakantie met je naaste met dementie

Ook als je naaste dementie heeft, kun je samen van een vakantie genieten. Zorg er wel voor dat je de vakantie goed voorbereidt en realistische verwachtingen hebt. De tips en adviezen uit dit artikel helpen je daarbij. 

Betrek je naaste bij de voorbereidingen

Samen op vakantie gaan kan voor jou en je naaste een ontspannende en prettige ervaring zijn. Vooral wanneer je de reis zorgvuldig voorbereidt en afstemt op jullie wensen en mogelijkheden. Je kunt zelf het beste inschatten wat je naaste aankan en prettig vindt. Verwacht je dat een nieuwe omgeving haar in de war brengt? Misschien kun je dan een vakantiebestemming kiezen waar jullie al eerder zijn geweest, of die zij van vroeger kent. Lukt dat niet? Betrek haar dan bij de voorbereidingen door bijvoorbeeld foto’s te tonen van jullie bestemming. 

'Het buitenland trekt mij niet meer zo. Ik heb mijn stekje gevonden op Texel, in een huisje met een tuin. Dit is een plek waar we ieder jaar komen en dat is vertrouwd.'

Ben (60)

Verzamel zo veel mogelijk informatie 

Via de reisorganisatie is het wellicht mogelijk om een goed beeld te krijgen van de accommodatie, het personeel en de aanwezige voorzieningen. Hoe gaan ze om met eventuele problemen? Spreekt men Nederlands of een andere taal die je zelf redelijk beheerst? Buiten het seizoen reizen heeft als voordeel dat het minder druk is. Men heeft dan meer tijd en bovendien is het rustiger voor jullie.

Het is ook handig om van tevoren zo veel mogelijk informatie over de omgeving van het hotel te vergaren. Zijn er bezienswaardigheden of (georganiseerde) activiteiten die jullie leuk vinden en die niet te druk of belastend zijn? Zo kun je vooraf een planning maken. Dat geeft houvast. Neem genoeg rust voor de vakantie en begin tijdig met inpakken, zodat je niet moe en gestrest op pad gaat.

Pas plannen aan de omstandigheden aan

Als je in Nederland blijft, is de reistijd korter en de omgeving bekender dan wanneer je naar het buitenland op vakantie gaat. Dat kan prettig zijn voor je naaste en misschien ook wel voor jezelf. Het is wellicht handig om een appartement te huren in plaats van een hotel. Een appartement kun je ‘aankleden’ met vertrouwde spullen. Kies je voor een hotel, vraag dan om een grote en rustige kamer zonder glazen deuren en wanden. Informeer eventueel naar een mogelijkheid om de deur te vergrendelen zodat je naaste 's nachts niet kan dwalen. Sommige hotels of appartementencomplexen hebben speciale voorzieningen, zoals een invalidendouche.

‘In een vreemd huis kost het een paar dagen om te wennen. Er zaten glazen deuren in ons appartement. Dat is niet prettig, want ik zie het glas niet goed.’

Paul (63)

Denk aan voldoende rustmomenten

Een vakantie in een nieuwe omgeving vraagt veel energie van je naaste met dementie. Ze zal tijd nodig hebben om te wennen aan haar nieuwe omgeving en kan alle indrukken niet meer zo snel verwerken. Zorg daarom voor een niet te vol programma en las voldoende rustmomenten in. Reis je met de auto, pauzeer dan regelmatig en beperk de afstand die je per dag aflegt. Op de plaats van bestemming is het prettig om een aparte woon- en slaapkamer te hebben, zodat je naaste zich kan terugtrekken. Vergeet trouwens niet je eigen behoefte aan rust en ontspanning. 

'Vorig jaar zijn we 14 dagen op vakantie geweest. Dat was te lang. Ik was onrustig en wilde naar huis. Nu zijn we 4 dagen geweest, maar dat is dan eigenlijk weer te kort, want ik was alleen maar aan het wennen.’

Bep (65)

Samen met anderen op vakantie

Misschien is mogelijk om op vakantie te gaan met familie en/of vrienden. Zij kunnen dan af en toe de zorg voor je naaste overnemen. Maak hier vooraf wel afspraken over, zodat iedereen weet wat te verwachten en wat te doen om je te helpen. Misschien kunnen zij af en toe een dagdeel met je naaste optrekken, zodat je zelf even de handen vrij hebt. Of je kunt ze vragen bij specifieke taken te ondersteunen, zoals je naaste helpen bij haar maaltijd. 

‘We gaan binnenkort een midweek met mijn zus en zwager op vakantie. Ze knapt zichtbaar op van gezelschap en zo ontlasten we m'n zwager een beetje.’

Lies (73)

Vliegvakanties

Vliegen is niet slecht voor mensen met dementie, maar het is wel verstandig om wat voorzorgsmaatregelen te nemen. Probeer lange vluchten te vermijden en kies voor een directe vlucht naar je bestemming. Zorg dat je naaste genoeg afleiding heeft door bijvoorbeeld bladen, puzzels of foto's mee te nemen. Bewaar belangrijke documenten en medicatie van je naaste in je eigen handbagage.

Als je naaste erg opziet tegen de vliegreis, kan een goede voorbereiding haar geruststellen. Vraag of jullie als eerste mogen boarden en regel voor haar een stoel aan het gangpad, zodat ze op en neer kan lopen als ze onrustig is. Je kunt van tevoren het cabinepersoneel inlichten door te zeggen dat je naaste soms angstig wordt. Mogelijk heeft rustige muziek via de koptelefoon ook een goede invloed. Maar vóór alles: probeer niet bang te zijn dát er iets misgaat. Als je zelf ontspannen bent, is de kans groot dat je naaste ook rustig blijft. 

Speciale vakanties voor jou en je naaste met dementie

Er zijn speciale zorgvakanties voor mensen met dementie én hun reisgenoten. Je verblijft dan samen in een rustgevende omgeving, waarbij een team van deskundigen en vrijwilligers klaarstaat om jullie een bijzondere week te bezorgen. Zo ga je toch samen op vakantie, maar kun je af en toe de zorg uit handen geven. Ook voor jongere mensen met dementie en hun naasten zijn er mogelijkheden. Aanbieders van dergelijke vakanties zijn onder meer Het VakantiebureauAlle Goeds VakantiesRode Kruis en Zorghotel Spanje.

‘Het is gezellig en fijn en er wordt voor je gezorgd als je een beetje hulpbehoevend bent. De vrijwilligers sloven zich zó uit, dat is geweldig.’

Greetje (81)

Praktische tips

  • Bekijk van tevoren foto’s van de accommodatie, maak tijdens de reis veel foto’s, deel ze met familie en vrienden en bekijk ze regelmatig samen als je weer thuis bent. Zo wordt de vakantie nog meer een gezamenlijke belevenis.
  • Probeer alles tijdens de reis zo vertrouwd mogelijk te houden. Bied structuur door vast te houden aan bed- en etenstijden en neem bijvoorbeeld een kussen van thuis of fotolijstjes mee.
  • Voorzie je naaste van een identiteitsbewijs en de adresgegevens van de verblijfslocatie. Stop deze in haar handtas of jaszak of hang ze aan een kettinkje om haar nek.
  • Zorg voor een calamiteitenplan met telefoonnummers van mensen die je kunt bellen in een noodsituatie.
  • Bekijk vooraf wat de mogelijkheden zijn voor medische ondersteuning op de vakantiebestemming.
  • Maak plannen, maar ook alternatieve plannen. Zo kun je tijdens de vakantie adequaat reageren op de gemoedstoestand van je naaste.
  • Sluit een annuleringsverzekering af. Zo houd je de mogelijkheid open om in te spelen op de gemoedstoestand van je naaste.
  • Vraag de huisarts van je naaste om een medische verklaring voor het geval je voor haar een beroep op de verzekering moet doen. Het komt voor dat reisverzekeringen de kosten anders niet dekken.
2 reacties
Tonen: Nieuwste reacties
Jouw laatste reactie op dit artikel
A

Angelien

Iemand anders in mijn omgeving heeft dementie

Ik ben geen mantelzorger maar belangenbehartiger van mantelzorgers en heb met interesse de website bekeken. En wil nu reageren op de praktische tip rond reizen. Mijn man is als arts gespecialiseerd in reizigersgeneeskunde. Hij werkt o.a. voor alarmcentrales, waar u bij calamiteiten terecht komt. Van mijn man heb ik begrepen dat de alarmcentrale (verzekering) niet vraagt om een medische verklaring. Wel is het goed om zeker bij verre reizen het een en ander door te spreken met een arts die iets van reizigersgeneeskunde weet.

20 april 2016
Jouw laatste reactie op dit artikel
R

Redactie dementie.nl

Dank voor het delen van deze tip.
Groeten Rob (dementie.nl)

21 april 2016

Samen met jou en andere mantelzorgers willen we ontdekken wat we nog allemaal kunnen verbeteren aan dementie.nl.

Geef ons advies