Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Tips voor als je zelf op vakantie gaat

In de zomer gaan veel mensen op welverdiende vakantie. Even opladen en tot rust komen. Als je zorgt voor je naaste met dementie, kun je je hier schuldig over voelen. Gaat alles thuis wel goed? Mist je naaste je niet? We geven je tips om met een gerust gevoel op vakantie te gaan.

We zeggen het op dementie.nl vaker: als je goed voor je naaste wil zorgen, moet je ook goed voor jezelf zorgen. Af en toe op vakantie hoort daarbij. Wanneer je gewend bent om voor je naaste te zorgen, kan het lastig zijn om je zorgtaken los te laten. Een goede voorbereiding helpt hierbij. Zo kun je zonder zorgen genieten van je vakantie.

Tips voor een zorgeloze vakantie

  • Breng anderen op de hoogte van het feit dat je op vakantie gaat. Vraag of je broers of zussen, de buren of de thuiszorg een oogje in het zeil houden. Woont je naaste in een verpleeghuis? Vertel dan aan de afdeling dat je op vakantie bent en wie ze in geval van nood kunnen bereiken.
  • Vraag of anderen in je omgeving een keer (extra) op bezoek kunnen gaan.
  • Regel dat je omgeving je op de hoogte brengt als het niet goed gaat met je naaste. Dit is voor je eigen gemoedsrust. Geen bericht is goed bericht.
  • Woont je naaste nog thuis en twijfel je of dat veilig is? Regel dan tijdelijke opvang, bijvoorbeeld door Handen in Huis, een logeerhuis of zorginstelling. Wanneer je vervangende zorg inschakelt, is het slim om dat wat ruimer te doen. Als de zorg is geregeld van twee dagen voor je vertrek tot twee dagen na thuiskomst, geeft dat jou ruimte om rustig in- en uit te pakken.
  • Laat vlak voor je op vakantie gaat een duidelijk reisschema bij je naaste achter. Als je gaat vliegen, zet er dan bij dat ze op de website van de luchthaven kan zien of je vliegtuig veilig is geland. Je kunt natuurlijk ook afspreken om even te bellen als je bent aangekomen.
  • Wordt je naaste onrustig als je een bezoek overslaat? Neem dan met je mobiele telefoon of tablet een filmpje op. In de video vertel je dat je even op vakantie bent en wanneer je weer op bezoek komt. Je kunt dit filmpje per e-mail of Whatsapp aan de omgeving van je naaste sturen. Als je naaste dan naar je vraagt, kan iemand dit filmpje aan haar laten zien. Zo ben je toch een beetje bij haar en kan ze jouw stem weer even horen.
  • Stuur je naaste een of twee ansichtkaarten met een kort verhaaltje vanaf je vakantieadres.
  • Om je naaste te laten weten dat je aan haar denkt, kun je tijdens je vakantie een bos verse bloemen of een pakketje met lekkere dingen laten bezorgen.
  • Koop op vakantie een souvenir, neem een lekker hapje mee en laat bij een volgend bezoek aan je naaste gerust je mooiste vakantiefoto's zien.
  • Ontspan! Durf tijd aan jezelf te besteden. Je hebt het verdiend.

Onderneem jij nog extra actie voor je op vakantie gaat? Laat het hieronder weten in een reactie. Met jouw tips kun je anderen helpen of inspireren. Samen weten we meer.  

0 reacties