Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Wat is vasculaire dementie

Vasculaire dementie is een van de meest voorkomende vormen van dementie. De ziekte wordt veroorzaakt door een storing in de bloedvoorziening in de hersenen. Veel mensen met vasculaire dementie hebben een voorgeschiedenis van hart- en vaatziektes. De behandeling van vasculaire dementie richt zich vaak op deze onderliggende ziektes.

Symptomen van vasculaire dementie

Vasculaire dementie begint meestal bij mensen tussen 65 tot 75 jaar oud, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Mannen krijgen iets vaker te maken met deze vorm van dementie dan vrouwen. Vasculaire dementie is vaak een gevolg van hersenschade die veroorzaakt wordt door 

tia's

Tia

De afkorting TIA staat voor 'transient ischaemic attack'. De bloeddoorstroming van de hersenen wordt korte tijd onderbroken (meestal veroorzaakt door een bloedstolsel). De verschijnselen die hiervan het gevolg zijn verdwijnen binnen 24 uur weer en hangen af van het getroffen deel van de hersenen. Vaak treedt een tijdelijke verlamming van een lichaamsdeel of het gezicht op, of is er moeite met spreken of het begrijpen van taal. Als de verschijnselen niet volledig verdwijnen, is er sprake van een beroerte (CVA).

 of

beroertes.

Beroerte

Als de bloedvoorziening naar een deel van de hersenen stopt, sterft dat deel van de hersenen af doordat dat deel geen zuurstof meer krijgt. Dit noemen we een herseninfarct of beroerte. In medische termen heet dit een CVA (cerebraal vasculair accident). Een beroerte kan worden veroorzaakt door verstopping van een bloedvat of het knappen van een bloedvat in de hersenen.

De verschijnselen zijn afhankelijk van de plekken in de hersenen die zijn beschadigd.

Bij je naaste met vasculaire dementie valt vaak allereerst op dat ze trager gaat denken, spreken en handelen. Ze kan zich waarschijnlijk ook moeilijker concentreren. Vaak heeft ze ook lichamelijke verschijnselen door de hersenbeschadiging. Ze kan bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen krijgen, spierverstijving, gevoelsverlies of epilepsieaanvallen. Haar stem kan erg zacht gaan klinken. Bij beschadiging van andere hersendelen kan je naaste vooral last hebben van afasie: ze vindt dan niet de juiste woorden en veel begrippen lijken uit haar geheugen te zijn gewist. 

Mijn moeder liep na haar beroertes moeilijk en had een opvallend uitdrukkingsloos gezicht. Dat vond ik nog het meest verontrustend. De huisarts zette ons toen op het spoor van vasculaire dementie.

Janine (50)

Besef van de eigen ziekte

Bij beginnende vasculaire dementie heeft je naaste vaak (nog) geen last van geheugenproblemen of persoonlijkheidsveranderingen. Hierdoor beseft ze maar al te goed wat er met haar aan de hand is. Het besef van haar ziekte kan leiden tot een depressie. Je naaste voelt zich verdrietig, somber en minder energiek. Het is belangrijk deze onderliggende depressie te behandelen. Dat gebeurt meestal met medicijnen. Als de depressie afneemt, zal je naaste waarschijnlijk weer beter gaan functioneren.

Gerard probeert uit alle macht te doen of heel de wereld dement is, behalve hij. Het is hartverscheurend om te zien. Het maakt hem vaak kwaad en somber.

Yvonne (72) 

Verloop van vasculaire dementie

Vasculaire dementie ontstaat als gevolg van (kleine) beroertes of tia’s. Een opeenvolging van deze infarcten kan leiden tot vasculaire dementie. Deze vorm van dementie kan ook ontstaan door slechts een enkel infarct in een belangrijk hersengebied. Kenmerkend voor deze ziekte is dat hij plotseling begint (als gevolg van de herseninfarcten) en stapsgewijs verloopt. Je naaste kan tussendoor periodes hebben waarin ze merkbaar beter functioneert.

Lees meer over het verloop van vasculaire dementie

Gek genoeg hoop je toch dat ze ooit weer de oude wordt, als ze zo’n goede periode heeft. Daar wíl je gewoon even in geloven.

Chris (76) 

Oorzaken van vasculaire dementie

De hersenen verbruiken veel energie en zuurstof. De zuurstof wordt door het bloed via slagaderen naar de hersenen gevoerd en via steeds kleinere bloedvaten naar alle delen van de hersenen. Problemen in de bloedstroom kunnen tot een zuurstoftekort in bepaalde hersengebieden leiden, waardoor hersencellen afsterven. Deze problemen ontstaan wanneer de vaatwanden stugger worden door aandoeningen als aderverkalking, een embolie of een trombose. Hersencellen kunnen niet herstellen en ook niet worden vervangen als ze afsterven.

Behandeling van vasculaire dementie 

Vasculaire dementie zelf kan vooralsnog niet worden behandeld. Maar vaak is het wel mogelijk om bijkomende verschijnselen te behandelen, zoals een depressie, angstige gevoelens of hallucinaties. De behandelend arts zal waarschijnlijk in elk geval proberen de onderliggende hart- of vaatziekte te behandelen om verdere schade zoveel mogelijk te beperken. Het is ook belangrijk de behandeling te richten op het voorkomen van verdere hersenschade. Belangrijk daarvoor is het aanpassen van de levensstijl: stoppen met roken, gewicht verliezen, voldoende bewegen, goede voeding, matig alcoholgebruik. Lees mee rover het voorkomen van dementie

1 reactie
Tonen: Nieuwste reacties