Terug naar veiligheid in huis
Informatie
geschatte leestijd 3 min

Hulpmiddelen en aanpassingen om langer thuis te wonen

Voor de veiligheid en het gemak kunnen kleine aanpassingen ervoor zorgen dat je naaste zichzelf niet bezeert, meer overzicht houdt en bepaalde dingen zelf kan blijven doen. 

Maak je woning veilig

Doordat je naaste geleidelijk minder goed in staat zal zijn om haar handelingen goed te overzien of uit te voeren, is het van belang om haar omgeving eens kritisch te bekijken. Hoe is het met de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van de woning en inrichting? Zijn er drempels of snoeren waar je naaste over kan struikelen? Staan er veel overbodige spullen in de kamer, waardoor ze het overzicht kan kwijtraken? Zijn er scherpe hoeken of randen waaraan ze zich kan bezeren? Hangen er rookmelders in huis? Gaat het koken nog veilig? En hoe gaat strijken?

Vaak kun je al met weinig ingrijpende maatregelen verbeteringen kunt aanbrengen. Dat kleed met dat opkrullende randje kan misschien beter eens de deur uit, bijvoorbeeld. Een dranger op dat kastdeurtje dat steeds zo snel dichtklapt, voorkomt dat ze haar vingers er tussen krijgt. Beschermers op de scherpe hoeken van de salontafel zorgen ervoor dat ze zich niet bezeert wanneer ze zich stoot. In de folder Thuis blijven wonen met dementie (pdf) vind je per woonruimte heel veel tips over inrichting, apparatuur en eventuele bouwkundige oplossingen. 

Vraag advies aan een ergotherapeut

Een ergotherapeut kan met (jou en) je naaste meedenken hoe handelingen anders worden aangeleerd of ruimtes anders worden ingedeeld, zodat ze langer veilig thuis kan blijven wonen. Desgewenst komt een ergotherapeut de situatie bij je naaste thuis bekijken, op basis waarvan hij mogelijke aanpassingen of handigheden aanreikt. Je vindt een gespecialiseerde ergotherapeut via edomah.nl. De diensten van een ergotherapeut worden door alle ziektekostenverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. Let erop dat dit onder het eigen risico kan vallen. 

Algemene tips

Let ook eens op de volgende zaken in haar omgeving: 

  • Zorg voor contrast. Bestek op een donker tafelkleed valt bijvoorbeeld goed op. Denk ook aan een wit bord met een rode rand. Dat geeft je naaste overzicht. Bij de wc kan een zwarte bril op een witte pot haar oriëntatie vergemakkelijken.
  • Drukke patronen op gebruiksvoorwerpen, zoals borden of tafelkleden, kunnen je naaste in verwarring brengen. Laat haar daarom bij voorkeur effen voorwerpen gebruiken.
  • Zorg voor voldoende licht in huis. Je naaste kan haar omgeving dan beter zien. Daarnaast bevordert voldoende licht een gezond dag- en nachtritme.
  • Let op de reactie van je naaste om te zien of bepaalde zaken haar afleiden of onrustig maken. Vindt ze het prettig als de radio of televisie aan staat, of juist niet? Wanneer je dit weet, kun je daar rekening mee houden. 

Maak het je naaste gemakkelijk 

Er zijn steeds meer apparaten en gebruiksvoorwerpen op de markt die het je naaste zo makkelijk mogelijk maken. Gebruiksvriendelijke telefoons en afstandsbedieningen bijvoorbeeld, met weinig knoppen en een functiegeheugen dat je op haar wensen kunt instellen. 

Ik heb een seniorentelefoon voor mama gekocht, met de nummers van de kinderen voorgeprogrammeerd onder een fotootje van de betreffende persoon. Nu kan ze weer bellen. 

Carine (46)

Ook voor het uitvoeren van huishoudelijke klusjes zijn er talloze handige hulpmiddelen te koop: panhouders, anti-slipkommen, lichtgewicht strijkijzers, boodschappenwagens met een zitje, zelfsluitende mengkranen: je kunt het haast zo gek niet bedenken. Op hulpmiddelenwijzer.nl van Vilans vind je talrijke voorbeelden van gebruiksvoorwerpen die het leven van je naaste (en van jou) eenvoudiger kunnen maken. Er zijn zelfs hulpmiddelen waarmee je naaste haar hobby’s langer kan blijven volhouden. Denk bijvoorbeeld aan vergrootglazen, borduurringen, grijphulpmiddelen voor in de tuin of luisterkookboeken.

Hulpmiddelen voor voeding en verzorging

Je naaste zal waarschijnlijk niet alleen mentaal, maar ook fysiek achteruitgaan. Ook voor (het helpen bij) eten, drinken, aan- en uitkleden, wassen en toiletgebruik, zijn hulpmiddelen verkrijgbaar. 
 

Ingrid doet de laatste tijd erg lang over haar eten. Nu ik een warmhoudbord heb gekocht, koelt het tenminste niet meer zo af.

Hans (76)

Om er voor te zorgen dat je naaste haar medicijnen op tijd en op de juiste manier inneemt, ken je wellicht de medicijndozen met vakjes voor de dagen van de week al. Maar er bestaan tegenwoordig ook medicijndispensers die met een alarmsignaal aangeven dat je naaste haar pillen moet innemen en die op dat moment ook de juiste pillen vrijgeven. Daarnaast zijn er ook computerprogramma’s en apps die jou of je naaste kunnen herinneren aan het moment dat ze haar medicatie moet innemen. Ook deze hulpmiddelen kun je vinden op hulpmiddelenwijzer.nl

Ingrijpender aanpassingen

Soms zijn meer ingrijpende aanpassingen nodig om je naaste zo lang mogelijk thuis te verzorgen, zoals de verbreding van deurposten (wanneer je naaste een rolstoel nodig heeft), of een traplift (wanneer ze moeilijk ter been wordt). Als deze aanpassingen er aan bijdragen dat je naaste langer thuis kan wonen, is soms vergoeding mogelijk. 

Hulpmiddelen voor veiligheid en toezicht

Hoezeer je ook je best doet om de omgeving van je naaste zo veilig mogelijk te maken, er zal misschien niet altijd iemand bij haar aanwezig kunnen zijn om haar in de gaten te houden. Dan is het prettig om te weten dat er hulpmiddelen bestaan die ongelukken kunnen voorkomen en alarmeringssystemen die ervoor zorgen dat je op afstand toezicht kunt houden. 

Ergotherapeut

Jeannet is ergotherapeut. Als ergotherapeut kijkt ze waar knelpunten liggen en helpt met aanpassingen en praktische tips het dagelijks functioneren van mensen met dementie te verbeteren.

Stel je vraag >
0 reacties