Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Onveilige situaties voorkomen bij dementie

Als de dementie bij je naaste erger wordt, kan ze situaties minder goed overzien en het risico op gevaar slechter inschatten. Zo zijn er allerlei situaties te bedenken die gevaarlijk kunnen zijn voor je naaste. Soms kun je met kleine maatregelen ongelukken voorkomen.

Vallen in huis is een reëel gevaar

Tachtig procent van de ongelukken met ouderen in en om huis komt door een valpartij. De kans op botbreuken daarbij is groot en herstellen van een breuk duurt lang. Door struikelen en vallen in huis zo veel mogelijk tegen te gaan, voorkom je veel leed voor je naaste. Losliggende snoeren, kleden met opkrullende randen, een glad geboend parket, een trap zonder leuning en slechte verlichting zijn risicosituaties die je makkelijk kunt aanpakken.

Valpartijen in huis kennen drie oorzaken:

  1. Menselijk gedrag. Haast hebben, spullen laten slingeren, een stoel pakken in plaats van een trapje, maar ook versuft zijn door medicijngebruik: het zijn allemaal voorbeelden van situaties en gedrag met een groot risico op vallen;
  2. Veroudering. Ouderdom komt met gebreken als slechter horen en zien, minder soepel bewegen en een trager reactievermogen. Botontkalking hoort ook bij het ouder worden en verhoogt de kans op botbreuken bij een val;
  3. Omgeving. Drempels, steile trappen en wegglijdende of omkrullende kleden zorgen voor onveilige situaties in huis.

Ouder worden kun je niet voorkomen. Maar je bewust zijn van het menselijk gedrag en aanpassing van de omgeving kunnen helpen de veiligheid te vergroten. Je kunt een woning vrij eenvoudig veiliger maken met antislip, betere verlichting en een stevige leuning langs de trap. Bekijk de Checklist voor een veilig thuis om te kijken welke preventieve maatregelen je kunt nemen als het gaat om zaken als vallen, brand en babbeltrucs. 

Onveilige situaties in huis voorkomen

Behalve vallen zijn er nog meer situaties die gevaarlijk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het fornuis aan laten staan, scherpe voorwerpen of heet water. Hou in de gaten of je naaste eraan blijft denken om het gas uit te zetten. Een rookmelder of koolmonoxidemelder helpt om je naaste te waarschuwen in geval van brand. Lees meer over aanpassingen in de keuken in het artikel Veilig koken. Gevaarlijke voorwerpen,zoals giftige schoonmaakmiddelen, scherpe messen of een boormachine, kun je opbergen in een kast die op slot kan.

Onveilige situaties buiten de deur

Bewegen is belangrijk voor je naaste. Als ze graag wandelt en je hebt besloten haar alleen naar buiten te laten gaan, kun je maatregelen nemen om haar veiligheid te vergroten. Natuurlijk kun je niet elk risico voorkomen, maar dat kan evenmin bij mensen die geen dementie hebben. Oefen met haar vaste looproutes met duidelijke herkenningspunten en zorg dat ze altijd een briefje op zak heeft met haar naam en jouw telefoonnummer erop. In de artikelen Omgaan met verdwalen buitenshuis en Systemen voor mensen met dementie die (ver)dwalen staan meer tips die je hierbij kunnen helpen.

Brochure Veilig thuis met dementie

Wil je meer informatie over veilig thuis wonen met dementie? Lees dan onze brochure Veilig thuis met dementie. 

0 reacties