Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 1 min

Omgaan met ontkenning diagnose

Na de diagnose kan je naaste maar moeilijk geloven dat het echt waar is. Ze kan nog zoveel en ze gelooft niet dat haar dit overkomt. Met camouflerend gedrag doet ze haar best om aan iedereen te laten zien dat haar niets mankeert. Dit gedrag kan langzaam plaatsmaken voor acceptatie, maar ze kan ook in de ontkenning blijven hangen omdat ze geen inzicht heeft in wat er mis is.

Geen ziekte-inzicht

Als je naaste geen ziekte-inzicht heeft, accepteert ze vaak ook niet bepaalde gevolgen van de ziekte voor haar leven. Ze zal er alles aan doen om de sleutels van de auto te vinden en als ze even de kans krijgt in de auto stappen. Ze kan boos of agressief reageren zodra jij haar wijst op haar ziekte en haar bijvoorbeeld het autorijden wilt beletten. Maar ze doet dit echt niet bewust. Door de dementie ziet ze niet in dat er iets mis is met haar functioneren. Ze begrijpt het niet als ze daarop aangesproken wordt.

Vooral mensen met frontotemporale dementie (FTD) hebben geen inzicht in wat er met hen aan de hand is en zullen niet toegeven dat hen iets mankeert.

Als je naaste blijft ontkennen, ook als ze de kans heeft gehad om aan het idee te wennen, vraag dan hulp aan je huisarts of casemanager. Die kan ondersteuning bieden met gesprekken en je praktische adviezen geven over hoe je met de ontkenning om kunt gaan. Een casemanager probeert zelf contact met je naaste op te bouwen en dit contact te onderhouden.

Ik ontkende dat ik het had, ja. Iedere keer zei ik van, dat is niet zo omdat ik nog wel aardig goed met dingen overweg kon. Het was niet zo dat ik niets meer wist.

Rianne (63)

Wat kun je doen?

  • Vraag je huisarts of behandelend arts om het een en ander uit te leggen. Als een deskundige het nieuws brengt, is de acceptatie vaak beter;
  • Kijk naar de non-verbale communicatie zoals gezichtsuitdrukkingen en bewegingen van je naaste. Probeer daar op te reageren, want het non-verbale gedrag maakt vaak meer duidelijk dan haar woorden;
  • Stimuleer je naaste om iets met haar handen te doen. Tekenen of boetseren geeft haar een kans om vorm te geven aan haar gevoelens en gedachten;
  • Vraag je casemanager of een gedragsdeskundige om ondersteuning.
0 reacties