Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 4 min

Vergoedingen en regelingen voor vervoer bij dementie

Vanaf een bepaald moment zal je naaste niet meer alleen de weg kunnen vinden of zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen. Ze is dan al snel op jou of (andere) mensen in haar omgeving aangewezen om ergens te komen. Het kan ook anders. Er bestaan namelijk alternatieve voorzieningen voor vervoer. Het aanbod verschilt per regio, net als de eventuele vergoedingen.

Gemeentelijke vervoersvoorzieningen

In veel gemeentes bestaan er vervoersvoorzieningen voor mensen die niet (meer) zelf kunnen autorijden of met het openbaar vervoer kunnen reizen. Voorbeelden zijn een bus- of taxiservice die wordt gerund door vrijwilligers of een vergoeding voor bestaande vervoersdiensten.

Kan je naaste in haar eigen familie- of kennissenkring niemand vinden die haar kan helpen met vervoer? Dan kan ze bij de gemeente een gesprek aanvragen met een Wmo-ambtenaar. Hij zal samen met haar bekijken wanneer ze vervoer nodig heeft en wat de beschikbare mogelijkheden zijn.

Vervoer naar dagopvang

Heeft je naaste een Wmo-indicatie gekregen voor dagopvang, dan zal ook het vervoer naar de dagopvang geregeld moeten worden. In sommige gevallen regelt de dagopvang dit zelf. In de andere gevallen kun je een vervoersvoorziening aanvragen bij het Wmo-loket van de gemeente. De dagopvang, casemanager dementie of

cliëntondersteuner

Cliëntondersteuner

De gemeente (Wmo) en zorgkantoor (Wlz) zijn verplicht om cliëntondersteuning aan te bieden. Daarmee heb je recht op ondersteuning rondom het regelen en aanvragen van zorg. De cliëntondersteuner is onafhankelijk, maar 'spreekt' de taal van gemeente en zorgkantoor. Hij kent het zorgaanbod in de buurt en weet precies waar je recht op hebt. Cliëntondersteuning is gratis, maak er gebruik van!

 kan je helpen bij de aanvraag.

Heeft je naaste 24-uur per dag zorg of toezicht nodig, dan kan ze in aanmerking komen voor Wlz-zorg (vanuit de Wet langdurige zorg). Deze intensieve zorg kan ze ook thuis krijgen. Is dat bij jouw naaste het geval, dan wordt het vervoer naar de dagopvang vanuit de Wlz-indicatie bekostigd. Het zorgkantoor, casemanager dementie of cliëntondersteuner kan je helpen bij de aanvraag.

Zowel voor het vervoer vanuit de Wmo (gemeente) als vanuit de Wlz (zorgkantoor) wordt een eigen bijdrage berekend die afhankelijk is van het inkomen van je naaste. 

Mijn moeder is dol op de chauffeur van de seniorenbus. Eerst ging ze niet zo graag naar de dagopvang, maar nu staat ze ruim op tijd voor het raam te wachten op de bus.

Esther (47)

Regio- of deeltaxi

De regio- of deeltaxi is een aanvulling op het openbaar vervoer en bedoeld voor kleinere afstanden. Het is een algemene voorziening en niet speciaal gericht op mensen met dementie of andere lichamelijke of geestelijke beperkingen. Iedereen kan een klantenpas aanvragen. Je kunt wel proberen om bij het Wmo-loket van de gemeente een indicatie aan te vragen voor je naaste, zodat ze tegen gereduceerd tarief gebruik kan maken van de deeltaxi.

Een ritje met de deel- of regiotaxi moet minimaal twee uur van tevoren worden aangevraagd. Je naaste deelt de taxi dan doorgaans met andere passagiers. Hierdoor duurt de rit meestal langer dan een gewone taxirit, maar deze is wel veel voordeliger. Net als een reguliere taxi rijdt de deel- of regiotaxi van deur tot deur. Er bestaat geen algemene website voor: je kunt aanvullende informatie (bijvoorbeeld over tarieven) het beste opzoeken via internet. Zoek op ‘deeltaxi’ in combinatie met de regio of woonplaats van je naaste. 

Vervoer buiten de regio: Valys

Voor vervoer buiten de regio, dat wil zeggen verder dan vijf OV-zones vanaf de eigen woonplaats, kan je naaste gebruik maken van Valys. Deze organisatie richt zich op reizigers met een mobiliteitsbeperking. Je naaste kan één begeleider gratis meenemen, plus maximaal twee reisgenoten, die het gereduceerde tarief van € 0,20 per kilometer betalen. Reisgenoten moeten wel allemaal op hetzelfde punt in- en uit te stappen. Op het moment dat je de reis boekt geef je aan hoeveel reisgenoten er meegaan.

Voor het gebruik van de vervoersdiensten van Valys moet je een speciale pas aanvragen. Daarvoor is een indicatie nodig van de gemeente. Met een Valyspas kun je 450 kilometer per jaar reizen à € 0,20 per kilometer. Wie in aanmerking komt voor een zogenaamd ‘hoog persoonlijk kilometerbudget’ kan dit eventueel aanvullen tot 2.250 km per jaar. 

Valys biedt verschillende vervoersopties:

  • Valys Basis: vervoer per taxi van deur tot deur.
  • Valys Begeleid: van deur tot deur met taxi en trein onder begeleiding. Een Valys Reisassistent helpt je naaste van de taxi naar de trein (en omgekeerd). In de trein krijgt ze een speciale telefoon mee, waarmee ze wanneer nodig om hulp kan vragen. Ook is door dit apparaatje op elk moment bekend waar je naaste zich bevindt. Voor de allereerste keer reizen met begeleiding kun je voor je naaste een persoonlijke begeleider vragen. Deze reist mee met de trein. Bij volgende reizen gaat dan het apparaatje mee.
  • Valys Vrij: zelfstandig reizen met taxi en trein van deur tot deur. De taxi haalt je naaste thuis op en haalt haar op het station van de bestemming ook weer af. Onderweg kan ze desgewenst hulp krijgen bij het in-, uit- en overstappen. Deze hulp kun je aanvragen bij de NS of bij Valys.

Begeleiderskaart openbaar vervoer

Met een OV-Begeleiderskaart is het mogelijk samen met het openbaar vervoer te reizen. Met deze kaart kun je als begeleider gratis meereizen. De kaart staat op naam van je naaste met dementie. De begeleider hoeft dus niet altijd dezelfde persoon te zijn. De pas is gratis en is 5 jaar geldig. Kijk op de website van ns.nl voor voorwaarden en het aanvragen. 

ANWB Automaatje

AutoMaatje is een initiatief van de ANWB. De dienst koppelt vrijwillige chauffeurs aan hun minder mobiele plaatsgenoten. Wil je gebruik maken van AutoMaatje? Vraag dan minimaal twee dagen van tevoren een rit aan bij de AutoMaatje-coördinator in jouw buurt. Deze zoekt vervolgens een vrijwilliger die kan rijden op het door jou en je naaste gewenste moment. AutoMaatje kost € 0,30 per kilometer, plus eventuele parkeerkosten. De dienst is helaas nog niet beschikbaar in alle gemeentes. Kijk voor beschikbaarheid en meer informatie op de website van de ANWB.

Zonnebloem autohuur voor rolstoelauto's

Zit je naaste in een rolstoel of scootmobiel? En willen jullie een uitstapje maken, maar heb je zelf geen auto waar de rolstoel of scootmobiel inpast? Dan heeft De Zonnebloem de oplossing. Zij verhuren door heel het land de Zonnebloemauto. Naast een rolstoel of scootmobiel is er nog plek voor 3 of 4 andere personen in de Zonnebloemauto.

Een Zonnebloemauto kost € 40,- per dag. De eerste 100 kilometer per dag zijn bij de prijs inbegrepen. Ga je verder op pad? Dan kost elke extra kilometer € 0,20. De huur is exclusief brandstofkosten. Je krijgt de auto volgetankt mee en levert de auto weer volgetankt in. Het is via De Zonnebloem ook mogelijk om een vrijwilliger te regelen die de auto bestuurt. Kijk voor meer informatie op de website van De Zonnebloem.

CZ Zorgexpert

Suzan heeft jarenlange ervaring binnen het Zorgteam van CZ en weet alles van de zorg en welke regelingen en vergoedingen er mogelijk zijn in Nederland.
 

Stel je vraag >
0 reacties