• Home
  • Experts
  • Mijn partner is intiem met een ander. Mag ik dat verbieden?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Mijn partner is intiem met een ander. Mag ik dat verbieden?

Wanneer iemand met dementie in een verpleeghuis andere bewoners ontmoet, kan een intieme relatie ontstaan. Dit kan heel confronterend zijn voor de daadwerkelijke partner van de persoon met dementie, of voor andere naasten. Zeker wanneer iemand zo intiem met iemand is dat het (bijna) een liefdesrelaties lijkt. Hoe ga je hier als partner of naaste mee om?

Een meneer in het verpleeghuis sprak me aan. Hij vertelde het volgende verhaal: ‘Dit jaar zijn mijn vrouw en ik 60 jaar getrouwd. Nu woont zij in een verpleeghuis. Ze was aan het begin heel onrustig en ook angstig. De laatste tijd heeft zij een maatje gevonden, een andere bewoner. Ze is nu rustig en tevreden. Maar: zij wordt steeds intiemer met hem. Ze kruipen zelfs af en toe bij elkaar in bed. Mij herkent ze volgens mij niet meer. Ik vind het heel moeilijk om mee te maken. Moet ik het contact met die andere bewoner laten verbreken?’

Dit blijft een lastig dilemma. Als partner is het pijnlijk om te zien dat je man of vrouw intiem is met iemand anders. Het gedrag kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen doordat de persoon met dementie de eigen partner niet meer herkent. Of niet meer weet dat zij getrouwd is. Je naaste met dementie kan ook per ongeluk denken dat een andere bewoner de partner ís. Het kan ook voorkomen dat iemand met dementie bewust een intieme relatie met een ander begint. Bijvoorbeeld omdat de liefde naar de partner bekoeld is, door de dementie of door andere redenen.

Partners gaan hier heel verschillend mee om. Natuurlijk hangt dit af van de reden en de vorm van de intieme relatie. Sommige partners eisen verbreking van het contact met de andere bewoner. Maar dit kan leiden tot verschuiving van het probleem. Als iemand wordt overgeplaatst naar een andere afdeling of een ander verpleeghuis, kan daar hetzelfde gebeuren, met een andere bewoner. Soms is het wel een oplossing, omdat de persoon met dementie zich echt alleen aan die ene persoon hechtte.

Andere partners accepteren het gedrag van hun dierbare met dementie omdat het komt door de dementie. Zij blijven zich de partner voelen, al is de persoon met dementie dat allang vergeten. Een man zei me hierover eens: ‘Ik heb mijn vrouw trouw beloofd in goede en kwade dagen. Nu zijn het voor mij kwade dagen, om haar met een andere man te zien,’ vertelde hij. ‘Toch vind ik dat ik dat moet accepteren: ik heb immers trouw beloofd, ook in deze voor mij moeilijke dagen. Het komt namelijk door de dementie en zij is nu gelukkig rustig.’

Kortom: iedereen reageert op een andere manier. In elk geval zou ik zeggen: waardeer de langdurige relaties, zoals een huwelijk. In die relaties ben je ook met elkaar verbonden, dat heeft waarde. Je kunt dat natuurlijk niet zomaar opzij schuiven. Toch kunnen er belangrijke redenen zijn om dat op een gegeven moment toch te doen. Bijvoorbeeld wanneer je door een overplaatsing alleen maar het probleem verschuift.

(Her)ken jij deze situatie Laat hieronder weten wat jij zou doen of hebt gedaan. 

Dementie dilemma

In de rubriek Dementie dilemma gaat expert Tim van Iersel in op dilemma’s van mantelzorgers. Tim is ethicus en geestelijk verzorger. In 2018 verscheen zijn boek Dilemma’s bij dementie. Heb je zelf een vraag aan Tim? Of wil je hem een dilemma voorleggen?

Geestelijk verzorger / ethicus

Tim is geestelijk verzorger en ethicus. Hij helpt je graag verder met vragen over het omgaan met verlies (nu en later), zingeving of dilemma’s bij dementie.
 

Stel je vraag >
0 reacties