• Home
  • Experts
  • Moet ik het alcoholgebruik van mijn vader beperken?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 3 min

Moet ik het alcoholgebruik van mijn vader beperken?

De feestdagen staan weer voor de deur. Een tijd van samenzijn met familie en vrienden. Lekker eten en drinken horen daarbij. Maar wat als je naaste zich de drankjes met alcohol iets te goed laat smaken? Wat doe je dan?

Kortgeleden kreeg ik een vraag van een zoon. Hij maakte zich zorgen over het alcoholgebruik van zijn vader. Hij vertelde: ‘Mijn vader geniet erg van de feestdagen. Ik neem hem graag op sleeptouw naar kerstdiners in het wijkcentrum, of bij familie. Vorig jaar wilde hij steeds zijn glas wijn bijgevuld hebben. Toen ik zei dat hij nu wel genoeg had gehad, zette hij de hele tafel op stelten. Ik heb het daarom gelaten, maar het was wel een gênante vertoning. De volgende dag had hij ook veel last van het teveel drinken. Nu twijfel ik voor deze feestdagen: moet ik mijn vader meenemen naar de kerstdiners? Ik wil niet dat hetzelfde gebeurt als vorig jaar.’

Erbij horen

De feestdagen zijn een mooi moment voor gezellige activiteiten met je naaste. Voor mensen met dementie is het belangrijk om bij de gemeenschap te blijven horen. Zolang mogelijk aan blijven schuiven bij kerstdiners hoort daar ook bij. Die kerstdiners worden op verschillende plekken georganiseerd; bij familie, verenigingen en clubs. Het is zowel voor je naaste als de omgeving gezellig om met z’n allen bij elkaar te zijn. Het is prettig als je naaste het gevoel heeft dat ze er helemaal bij hoort.

Maar dat is soms best een uitdaging. Het voorbeeld hierboven laat dat zien: wat doe je als je vader ongeremd veel wijn gaat drinken?

Pas je als omgeving aan

De alcohol kan, zoals in dit geval, negatieve invloed hebben op het gedrag. Iemand kan bijvoorbeeld ongepaste opmerkingen maken, luidruchtig worden of zelfs agressief. Alcohol kan daarnaast nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid en ook de volgende dag voor klachten zorgen.

Maar ja: moet je je vader dan thuis laten, terwijl hij er zo van geniet om samen te zijn tijdens de feestdagen? Misschien moet de omgeving zich wel aanpassen aan de persoon met dementie, in plaats van andersom?

Ik denk inderdaad dat dat laatste heel belangrijk is. Als de andere mensen weten dat je naaste misschien (te) veel zal drinken door de dementie, dan kunnen zij daarop letten. Je kunt als omgeving dan al rekening houden met het gedrag van je naaste. Bijvoorbeeld als je vader luidruchtig wordt of ongepaste grappen gaat maken. Als de andere aanwezigen dat vooraf weten, is het minder storend.

Ik zou wel voor jezelf bepalen dat er een grens moet zijn. Bijvoorbeeld als je naaste agressief wordt door de alcohol. Dan kan het een uitdaging zijn om te proberen dat gedrag te voorkomen of te sturen.

Zoek een alternatief

Je kunt er ook voor kiezen om alcoholvrije producten te schenken. Alcoholvrij(e) bier, wijn of cocktails geven wel de beleving, maar niet de nadelen. Het kan ook een idee zijn om dat voor iedereen te schenken. Zo komt je naaste niet in de verleiding om toch nog de ‘gewone’ wijn te willen. En daarnaast is dat wel zo sympathiek.

Wat zeggen anderen?

We plaatsten op Facebook een poll met de vraag: 'Maar wat als een naaste met dementie zich de alcoholische drankjes iets te goed laat smaken? Wat doe je dan? Laat je je naaste zoveel drinken als hij/zij wil?’ Op deze vraag werd 2000 keer gereageerd. 90% van de volgers op Facebook zegt: 'Nee', 10% kiest voor Ja. Veel mensen even aan dat zij hun naaste liever alcoholvrije wijn of bier geven. Of dat ze sap of fris schenken in een borrelglaasje, of wijn aanlengen met sap. Anderen vonden dat een paar glazen bier of wijn moeten kunnen, zolang het niet te veel wordt. Kijk voor meer tips, ervaringen en reacties op Facebook

Dementie dilemma

In de rubriek Dementie dilemma gaat expert Tim van Iersel in op dilemma’s van mantelzorgers. Tim is ethicus en geestelijk verzorger. In 2018 verscheen zijn boek Dilemma’s bij dementie. Heb je zelf een vraag aan Tim? Of wil je hem een dilemma voorleggen?

Geestelijk verzorger / ethicus

Tim is geestelijk verzorger en ethicus. Hij helpt je graag verder met vragen over het omgaan met verlies (nu en later), zingeving of dilemma’s bij dementie.
 

Stel je vraag >
0 reacties