• Home
  • Experts
  • Moet ik ingrijpen bij de zorg voor mijn ouders?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Moet ik ingrijpen bij de zorg voor mijn ouders?

Wat doe je als je het gevoel hebt dat je vader met dementie meer zorg nodig heeft, maar je moeder die zorg afhoudt? Die vraag kreeg ik van een bezorgde dochter. Ze schreef: ‘Ik denk dat het tijd is om een Wlz-indicatie aan te vragen. Mijn moeder denkt daar anders over, terwijl ik zie dat de zorg voor haar steeds zwaarder wordt. Ik wil mijn ouders de ruimte geven, maar er is ook een grens voor wat veilig en gezond is. Moet ik ingrijpen?’

Het is in dit geval de keuze tussen een Wlz-indicatie aanvragen of de zorg bij je moeder laten. Met Wlz-indicatie krijgt je vader meer zorg, waarvan je vindt dat nodig is. Maar je wil ook niet zomaar voorbij gaan aan je moeder. Het is dus kiezen tussen enerzijds de autonomie van je vader en moeder, en anderzijds het zorgen voor passende zorg, vanuit jouw perspectief. Hoe weeg je dit  af? Wat is nu goede zorg?

Autonomie is belangrijk

Naar mijn mening weegt de autonomie heel zwaar. Het is belangrijk dat je vader en moeder zelf kunnen regelen hoe zij hun leven vormgeven. Dat vinden we namelijk allemaal belangrijk. Het is essentieel dat je zelf je leven kunt invullen zoals jij dat wenst. Dat je zelf zoveel mogelijk de regie hebt. Iemand anders mag daarin niet zomaar ingrijpen. Dat is je autonomie.

Tegelijk zien partners van mensen met dementie niet altijd dat het nodig is om verder in de toekomst te kijken. Soms ook vanuit angstbeelden die de toekomst geeft. Ze duwen de toekomst daarom weg. Dat kan natuurlijk een probleem worden. Passende zorg wordt dan, op het moment dat dat nodig is, moeilijk te organiseren.

Het kan ook dat partners of andere mantelzorgers niet zien hoe ernstig de situatie is geworden. Dat komt soms doordat ze langzaam meegegroeid zijn in het zorgproces. Ze kunnen daardoor niet meer gemakkelijk ‘uitzoomen’. Soms kan een frisse blik van buiten dan helpen.

Ga samen in gesprek 

Het zou mooi zijn als je in deze situaties een tussenvorm kunt vinden. Dus dat je wel de regie in de handen van je ouders houdt, maar ook nadenkt over de toekomst. Het kan helpen om een oriënterend gesprek met elkaar over de toekomst te hebben.  Het is immers altijd fijn als je daar op tijd over hebt gesproken. Vraag bijvoorbeeld: waarom je moeder het nog niet nodig vindt om Wlz aan te vragen? Wanneer zou ze het wel nodig vinden? Wat kun jij daarin betekenen? Zien ze op tegen de toekomst?

De nadruk zou wat mij betreft dus liggen op een open gesprek. Een gesprek zonder vooronderstellingen, zodat je echt achter haar redenen komt. Natuurlijk kun je ook vragen of iemand je daarbij wil helpen, zoals een casemanager.

Let er in elk geval op dat je vader of moeder niet de indruk krijgt dat je hen in een bepaalde richting wilt duwen. En bij jezelf, dat dat niet je doel is. Met een open gesprek kom je in deze situaties het verst en behoud je zoveel mogelijk de autonomie van je ouders.

Wat zeggen anderen?

We plaatsten op Facebook een poll met de vraag: 'Wat doe je als je het gevoel hebt dat je vader met dementie meer zorg nodig heeft, maar je moeder die zorg afhoudt? Grijp je dan in en zorg je zelf voor extra zorg of laat je de zorg bij je moeder?' Op deze vraag werd ruim 3100 keer gereageerd. 87% van de volgers op Facebook zegt: 'Ja, ingrijpen', 13% laat de beslissingen over de zorg liever bij de andere ouder. Een veelgelezen reacties is: 'Probeer er samen uit te komen, eventueel met hulp van een zorgprofessional, zoals een huisarts of casemanager.' En vergeet vooral de persoon met dementie niet mee te nemen in het gesprek, zolang dat mogelijk is. Kijk voor meer tips, ervaringen en reacties op Facebook

Foto: Mike Raanhuis

Dementie dilemma

In de rubriek Dementie dilemma gaat expert Tim van Iersel in op dilemma’s van mantelzorgers. Tim is ethicus en geestelijk verzorger. In 2018 verscheen zijn boek Dilemma’s bij dementie. Heb je zelf een vraag aan Tim? Of wil je hem een dilemma voorleggen?

Geestelijk verzorger / ethicus

Tim is geestelijk verzorger en ethicus. Hij helpt je graag verder met vragen over het omgaan met verlies (nu en later), zingeving of dilemma’s bij dementie.
 

Stel je vraag >
0 reacties