Terug naar
Expert
geschatte leestijd 3 min

Wel of niet de verhuizing bespreken?

De verhuizing naar een verpleeghuis is een grote stap. Voor je naaste, maar ook voor jou. Als je naaste op het punt staat naar het verpleeghuis te verhuizen, vertel je dat dan? Of kun je het beter stilhouden, om onnodige onrust te voorkomen?

‘Ik weet niet wat ik moet doen,’ vertelde een mevrouw mij. Haar man staat op de wachtlijst. Ze kunnen ieder moment gebeld worden dat hij in het verpleeghuis van haar voorkeur terecht kan. ‘En dan ga ik geen ‘nee’ zeggen,’ zegt ze me.

Ze loopt alleen wel tegen een dilemma aan: ‘Moet ik hem vertellen dat dit speelt?’ Ze kijkt me gespannen aan. ‘Als ik wel eens over een verpleeghuis sprak, voor ooit in de toekomst, vermeed hij het onderwerp.’ vertelt ze. ‘Hij zei dan meteen: ‘Dat komt dan wel.’ Of hij liep weg, de kamer uit.’

Nu weet ze het niet meer. Doet ze er wel goed aan het onderwerp weer aan te snijden? Hij kan wel in paniek raken. En het tegelijk morgen weer vergeten zijn. Dan moet je het weer vertellen...

Oftewel: moet je tegen je naaste eerlijk zijn over de aanstaande verhuizing naar het verpleeghuis, of niet?

Eerlijkheid en openheid

Eerlijkheid staat voor oprechtheid en vertrouwen. Wanneer de ander weet dat je een eerlijk en oprecht persoon bent, kan hij jou vertrouwen. Je bent te waarderen als integer persoon. Zoals het woord het zegt: wanneer je eerlijk bent, kan men vertrouwen op jouw eer. Je geeft als het ware een erecode af.

Tegenover eerlijkheid staat liegen. Liegen is met opzet en bewust onwaarheden verkondigen. Iemand die liegt, is niet te vertrouwen. Je kunt niet op zijn woorden aan, omdat hij de erecode schaadt.

En als je iets aan iemand níét vertelt – terwijl je het wél weet en ook weet dat dat voor die persoon belangrijk kan zijn – ben je dan wel eerlijk? Je vertelt immers geen leugens, maar houdt juist iets achter. Zolang iemand jou niet naar bepaalde feiten vraagt en je daarop dus geen antwoord hoeft te geven, vertel je geen onwaarheden. Je kunt zeggen dat je eerlijk bent. Misschien zou je het wel vertellen als het je gevraagd wordt, maar zolang dat niet gebeurt, vertel je niets. Eerlijkheid is dus iets anders dan openheid.

Wel of niet vertellen?

Een verhuizing naar het verpleeghuis is een belangrijke stap en ervaring in het leven van ieder mens, ook voor je naaste met dementie. Om dat niet te vertellen, ook als je naaste er zelf helemaal niet naar vraagt, voelt vaak heel vervelend. Tegelijkertijd wil je je naaste niet in paniek brengen. Zeker niet als je het de volgende dag weer zou moeten herhalen.

Mijn advies zou zijn om te proberen het onderwerp toch aan te snijden, maar dan op een hele open wijze. Zeg bijvoorbeeld: ‘Wat zou je ervan vinden als je naar het verpleeghuis zou moeten verhuizen?’ Of: ‘Heb je wel eens nagedacht over verhuizing naar het verpleeghuis?’ Je kunt zo een open gesprek voeren, waarbij er veel ruimte is voor gevoelens, zoals angst. Let daarbij ook op je eigen schuldgevoelens die je misschien hebt, omdat je ‘achter de rug’ van je dierbare om bezig bent met een mogelijke verhuizing. Je kunt die schuldgevoelens misschien zelfs inbrengen in het gesprek, als daar voldoende ruimte voor is.

Mocht dit gesprek totaal mislukken, of je naaste raakt daadwerkelijk in paniek, dan kun je het daarbij laten. Dan is het een nieuwe poging niet waard. Maar dan heb je het wel geprobeerd en daarmee een poging tot eerlijkheid en zelfs openheid gedaan.

Heb jij de verhuizing naar een verpleeghuis aangekondigd bij je naaste? Waarom wel of niet? Deel het hieronder in een reactie. Zo breng je anderen op ideeën.

Foto: Mike Raanhuis

Dementie dilemma 

In de rubriek Dementie dilemma gaat expert Tim van Iersel in op dilemma’s van mantelzorgers. Tim is ethicus en geestelijk verzorger. In 2018 verscheen zijn boek Dilemma’s bij dementie. Heb je zelf een vraag aan Tim? Of wil je hem een dilemma voorleggen?

0 reacties