• Home
  • Experts
  • Hoe krijg ik mijn vrouw beter in haar rolstoel?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

Hoe krijg ik mijn vrouw beter in haar rolstoel?

Iedere maand beantwoorden we in de rubriek ‘Goeie vraag’ een vraag van een bezoeker. Deze keer de vraag aan onze ergotherapeuten Jeannet, Jacolien en Patricia. ‘Mijn vrouw lijkt steeds scheef in haar rolstoel te zitten. Wat kan ik daaraan doen?’

Vraag

Mijn vrouw zit in een rolstoel. Ze wordt iedere dag in en uit bed getild met een tillift. Toch zit ze altijd scheef in haar stoel. Ik heb het gevoel dat ze scheef in de tilmat wordt gehesen en daardoor niet goed in haar rolstoel wordt gezet. Misschien is de maat van de stoel ook niet goed. Het ziet er ongemakkelijk uit en ik ben zelf niet sterk genoeg om haar recht te tillen. Wat kan ik doen om te zorgen dat mijn vrouw wel comfortabel zit?

Antwoord

Wat je zegt klopt; hoe beter de tilmat wordt aangebracht, hoe beter iemand in de rolstoel zit. Wat vaak ook helpt is een elektrisch tiljuk op de lift of een kantelbare rolstoel. Ik weet niet of deze hulpmiddelen al in gebruik zijn. Wanneer de rolstoel goed gekanteld wordt, komt iemand er vaak ook beter in. 

Scheef hangen in de stoel kan ook te maken hebben met verminderde rompbalans. Vaak zie je dan dat mensen na een tijdje naar één kant zakken. Dat kan verschillende oorzaken hebben. 

Ik weet niet of je vrouw thuis woont of is opgenomen. Woont ze thuis? Vraag dan eens aan een ergotherapeut om mee te kijken hoe de thuiszorg je vrouw in de rolstoel tilt. Op edomah.nl vind je een gespecialiseerde ergotherapeut bij jou in de buurt. Vanuit de basiszorgverzekering krijgt je vrouw 10 uur ergotherapie vergoed. 

Woont je vrouw in een verpleeghuis? Ook dan is het goed om eens een deskundige mee te laten kijken. Bijvoorbeeld de ergotherapeut of fysiotherapeut van het huis. De ergotherapeut is in het verpleeghuis verantwoordelijk voor goed tillen en transfers, zoals verplaatsingen vanuit bed naar een rolstoel. 

Heb je ook een Goeie vraag?

Heb jij ook een vraag over dementie? Stel ‘m aan een van onze experts. Bekijk ook de andere vragen uit deze rubriek

Ergotherapeut

Jeannet is ergotherapeut. Als ergotherapeut kijkt ze waar knelpunten liggen en helpt met aanpassingen en praktische tips het dagelijks functioneren van mensen met dementie te verbeteren.

Stel je vraag >
0 reacties