• Home
  • Experts
  • Hoe praat ik met mijn oma over haar dementie?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd
minder dan een minuut

Hoe praat ik met mijn oma over haar dementie?

Iedere maand beantwoorden we in de rubriek ‘Goeie vraag’ een vraag van een bezoeker. Deze keer de vraag van een betrokken kleindochter ‘Hoe praat ik met mijn oma over haar ziekte?’ Psycholoog Maritza Allewijn geeft antwoord op de vraag.

Vraag

Mijn oma heeft kortgeleden de diagnose alzheimer gekregen. Nu vraag ik me af of het goed is om het hierover met haar te hebben. We merken als familie dat oma verandert, maar we durven dit niet goed met haar te bespreken. Is het goed om dit wel te doen of kan het onderwerp teveel spanning oproepen?

Antwoord psycholoog Maritza Allewijn

Wat een mooie vraag! Mijn ervaring is dat veel mensen het onderwerp niet goed durven bespreken met de persoon om wie het gaat. Vaak wordt er wel óver hem of haar gesproken, maar niet mét. Dat is geen goede situatie. Dit kan leiden tot eenzaamheid of tot achterdocht.

Daarom is het vanuit mijn ogen heel belangrijk om het gesprek aan te gaan met je oma. Doe dit vanuit oprechte bezorgdheid, betrokkenheid of nieuwsgierigheid. Vraag vooral naar haar beleving, hoe zij zich voelt, en niet naar feiten. En zorg voor een ontspannen en open contact. Dan blijken heel veel zaken best bespreekbaar. Zo kan spanning verminderen en het contact verbeteren.

Veel sterkte!

Ook een Goeie vraag?

Heb jij ook een vraag over dementie? Stel ‘m aan een van onze experts. Bekijk ook de andere vragen uit deze rubriek

Psycholoog

Maritza is een ervaren gz-psycholoog in de ouderenzorg. Als psycholoog houdt ze zich bezig met het behandelen en begeleiden van gedragsveranderingen en de emotionele en sociale gevolgen van dementie.

Stel je vraag >
0 reacties