• Home
  • Experts
  • Hoe vind ik tijdelijke opvang voor mijn moeder?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

Hoe vind ik tijdelijke opvang voor mijn moeder?

Iedere maand beantwoorden we in de rubriek Goeie vraag een vraag van een bezoeker. Deze keer: ‘Ik zoek tijdelijke opvang voor mijn moeder. Waar kan ik terecht?’ Zorgexpert Suzan de Beer geeft antwoord.

Vraag

Mijn moeder heeft onlangs de diagnose dementie gekregen. Zij woont op dit moment bij mij in. Ik kan de zorg goed op mij nemen en haar ondersteunen. Binnenkort ga ik voor mijn werk een maand naar het buitenland. Ik zoek daarom een goede plek waar mijn moeder die maand kan blijven. Hoe vind ik deze? Ik zoek bij voorkeur iets bij mij in de buurt.

Antwoord Zorgexpert Suzan de Beer

Je bent op zoek naar (tijdelijk) vervangende zorg voor je moeder. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd. Een voorbeeld hiervan is logeeropvang, dan gaat je moeder logeren in een zorginstelling. Het is ook mogelijk dat er zorg aan huis komt.

Ik weet niet of je moeder al een zorgindicatie heeft vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of vanuit de gemeente (Wmo). Bij een Wlz-indicatie kun je navraag doen bij het zorgkantoor van haar regio. Bij een Wmo-indicatie neem je contact op met het Wmo-loket van de gemeente. Het zorgkantoor of het Wmo-loket kunnen je helpen met adressen waar je moeder mogelijk kan gaan logeren. Ook kunnen ze kijken of dat bij jullie in de buurt mogelijk is. Ze vertellen je daarnaast of het logeren wordt vergoed. De casemanager of de huisarts van je moeder kan hier ook in adviseren.

Een andere tip is om te informeren bij de zorgverzekering van je moeder of er een vergoeding is voor mantelzorgvervanging. Dan gaat je moeder niet logeren maar komt er iemand in jullie huis. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Handeninhuis.nl.

Ik hoop dat je genoeg informatie hebt om verder het logeren te gaan regelen. Succes!              

Ook een goeie vraag?

Heb jij ook een vraag over dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Foto: Mike Raanhuis
CZ Zorgexpert

Suzan heeft jarenlange ervaring binnen het Zorgteam van CZ en weet alles van de zorg en welke regelingen en vergoedingen er mogelijk zijn in Nederland.
 

Stel je vraag >
0 reacties