• Home
  • Experts
  • Hoe zorg ik dat mijn naaste zich thuis voelt in het verpleeghuis?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Hoe zorg ik dat mijn naaste zich thuis voelt in het verpleeghuis?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker. Deze week een vraag aan dementie-expert Mariëtte Hofman. ‘Mijn vader woont in een verpleeghuis, maar zegt steeds dat hij ‘naar huis’ wil. Wat kunnen we doen? ‘

Vraag Van De Week

Mijn vader is, vanwege zijn dementie, verhuisd naar een verpleeghuis. Telkens als ik op bezoek ben, geeft hij aan dat hij ‘naar huis’ wil. Hij heeft niet door dat de woning in het verpleeghuis nu zijn nieuwe thuis is. Wat kan ik doen?

Antwoord van dementie-expert Mariëtte Hofman

Een verhuizing heeft vaak veel impact. Zo te horen is de verhuizing voor je vader heftig geweest. Wennen aan de nieuwe situatie kan bij mensen met dementie langer duren. Dat is lastig voor je vader, maar ook voor jou. Probeer ervoor te zorgen dat je vader zich veilig voelt, stel hem gerust.

Om hem zich meer thuis te laten voelen, is het belangrijk om hem de spullen te laten zien waar hij aan gehecht is. Spullen die voor hem bij zijn huis horen. Probeer de meubels net zo neer te zetten als in zijn vorige huis. Hang schilderijtjes en foto’s op soortgelijke plekken en richt de kasten zoveel mogelijk op dezelfde manier in.

Verlangen naar ouderlijk huis
Als de dementie van je vader verder is gevorderd, is het mogelijk dat hij niet goed meer kan wennen. Het kan zijn dat hij blijft aangeven dat hij naar huis wil. Soms bedoelen mensen met gevorderde dementie met ‘naar huis’, het huis waar ze vroeger zijn opgegroeid. Ze denken dat ze zich in het verleden bevinden en willen thuis zijn bij hun eigen ouders, broers en zussen. Het is mogelijk dat je vader ook in zijn oude huis was gaan vragen of hij ‘naar huis’ kon. In dat geval kun je proberen om de woning in te richten zoals zijn ouderlijk huis.

Het kan ook helpen om je vader af te leiden Bijvoorbeeld door een blokje om te gaan of muziek te luisteren. Misschien helpt het om samen met iemand op bezoek te gaan, bijvoorbeeld buren of een vriend of familielid. Je kunt hem ook vragen om het huis waar hij woonde (en in zijn beleving nog steeds woont) te beschrijven. Hoe zag de woonkamer eruit? Was er een tuin? Praten over thuis kan hem geruststellen.

Je kunt ook de zorgmedewerkers in het verpleeghuis om raad vragen, zij hebben vast ervaring met deze situatie en kennen je vader persoonlijk.

In het artikel Impact opname verpleeghuis op je naaste met dementie vind je meer tips. Je bent ook altijd welkom om ervaringen te delen en vragen te stellen op het Forum en bij de AlzheimerTelefoon. De AlzheimerTelefoon is dagelijks bereikbaar van 9.00 tot 23.00 uur via 0800-5088.

Over #VVDW

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Dementie expert

Mariëtte heeft ruime ervaring binnen de ouderenzorg en de GGz. Als coördinator van de AlzheimerTelefoon heeft zij al antwoord gegeven op heel veel vragen over dementie en de zorg voor een naaste.

Stel je vraag >
0 reacties