• Home
  • Experts
  • Is vervroegd pensioen mogelijk bij dementie op jonge leeftijd?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

Is vervroegd pensioen mogelijk bij dementie op jonge leeftijd?

Ieder maand beantwoorden we in de rubriek Goeie vraag een vraag van een bezoeker. Deze keer: ‘Mijn man heeft sinds kort de diagnose dementie op jonge leeftijd. Kan hij met vervroegd pensioen?’ PGGM pensioenexpert Marc Haaksman geeft antwoord.

Vraag

Mijn man is 65 jaar oud en heeft de diagnose dementie. Ik vroeg mij af hoe dat met zijn opgebouwde pensioen gaat. Zoals het gepland is, wordt het pensioen uitgekeerd wanneer hij 66 jaar en 4 maanden is. Kan ik een aanvraag doen om eerder te beginnen met uitkeren van het pensioen? Zo ja, hoe vraag ik dat aan? Mijn man heeft meerdere pensioenfondsen lopen.

Antwoord pensioenexpert Marc Haaksman

Wat een lastige situatie voor jou en je partner. Je vraagt of het mogelijk is om zijn opgebouwde pensioen(en) eerder in te laten gaan dan de AOW-leeftijd.

Bij de meeste pensioenfondsen is het mogelijk om het ouderdomspensioen te vervroegen. Je partner kan dan een deel van zijn ouderdomspensioen eerder in laten gaan. Hoeveel dat is, kan ik je helaas niet vertellen. Ieder pensioenfonds heeft namelijk zijn eigen pensioenreglement. Neem daarom contact op met de klantenservice van de verschillende pensioenfondsen. Let op: het vervroegen van het pensioen heeft gevolgen voor het ouderdomspensioen vanaf de AOW-leeftijd.

Arbeidsongeschiktheid
Ontvangt je partner een WIA-uitkering (of oude WAO-uitkering)? Dan is het opnemen van vervroegd pensioen vaak niet mogelijk. Dit hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid.

Nabestaandenpensioen (partnerpensioen)
Mogelijk heeft het vervroegen van pensioen ook gevolgen voor het nabestaandenpensioen. Je kunt dit navragen bij de pensioenfondsen. 

Kortom: het is lastig om een specifiek antwoord te geven. De pensioenfondsen van je man moeten je meer kunnen vertellen. Ik raad je daarom aan contact op te nemen met de pensioenfondsen. Zij kunnen je vertellen of vervroegd pensioen aanvragen financieel verstandig is.

Ook een goeie vraag?

Heb jij ook een vraag over dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Foto: Jan Peter Fiering

PGGM Pensioenexpert

Marc is een ervaren pensioenadviseur. Hij helpt je dan ook graag op weg om het juiste antwoord op jouw pensioenvraag te vinden.
 

Stel je vraag >
0 reacties