• Home
  • Experts
  • Mijn vader dwaalt, kan hij meer zorg krijgen?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Mijn vader dwaalt, kan hij meer zorg krijgen?

Ieder maand beantwoorden we in de rubriek Goeie vraag een vraag van een bezoeker. Deze keer: ‘Mijn vader verdwaalt de laatste tijd steeds vaker. Wat kan ik hieraan doen?’ CZ-zorgexpert Suzan de Beer geeft antwoord.

Vraag

Mijn vader laat sinds kort dwaalgedrag zien. Hij gaat zonder begeleiding wandelen en raakt dan de weg kwijt. Hij heeft een PGB met indicatie hoogste verzorging. Er komen iedere dag individuele begeleiders langs, die iets leuks met hem doen. Als deze mensen weg zijn, gaat mijn vader alleen op pad. Ik zoek een oplossing voor dit dwaalgedrag. Kan zijn indicatie bijvoorbeeld verhoogd worden voor meer zorg?

Antwoord CZ zorgexpert Suzan de Beer

Dwaalgedrag komt vaak voor bij mensen met dementie. Je vader kan er niets aan doen en er ook geen verklaring voor geven. Hij heeft ook geen controle over dit gedrag.

Kun je achterhalen waarom hij gaat dwalen? Vaak doen mensen met dementie dit uit verveling, of ter vervanging van dingen die ze niet meer kunnen. Bewegen geeft rust! Een inspannende bezigheid vinden voor je vader kan soms helpen. Je geeft al aan dat er individuele begeleiding is die vaak wat met je vader onderneemt. Iets wat meer inspanning levert, maakt hem moe en wellicht heeft hij dan minder de behoefte om te gaan dwalen.

Kan het zijn dat je vader zich eenzaam voelt waardoor hij gaat dwalen? Mogelijk kan er met de individuele begeleiding en zorg geschoven worden. Zorg op andere momenten kan ervoor zorgen dat hij minder gaat dwalen.

Wat betreft de zorg en begeleiding via zijn PGB kun je eens met de casemanager bespreken of er meer zorg en begeleiding ingezet kan worden. Zijn indicatie moet dan aangepast worden. Hiervoor kun je terecht bij het zorgkantoor in de regio van je vader. Het telefoonnummer van het zorgkantoor vind je op: https://www.zn.nl/350584833/Zorgkantoren.

Verder wil ik je de tip geven om je vader een briefje op zak te geven met zijn gegevens en de gegevens wie er gebeld moet worden als hij verdwaalt. Licht een buurman/buurvrouw in als dat mogelijk is over zijn situatie zodat zij ook een oogje in het zeil kunnen houden. Neem ook eens contact op met de wijkagent, zodat hij de contactgegevens van je vader en een naaste kan noteren in het politiesysteem. Mocht je vader dan verdwalen, dan kan de wijkagent hem makkelijker thuis brengen. Lees meer over omgaan met verdwalen.

Heb jij ook een vraag over dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Foto: Mike Raanhuis

CZ Zorgexpert

Suzan heeft jarenlange ervaring binnen het Zorgteam van CZ en weet alles van de zorg en welke regelingen en vergoedingen er mogelijk zijn in Nederland.
 

Stel je vraag >
0 reacties