Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

#VVDW: Hoe voorkom ik kerststress?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker via dementie.nl of de AlzheimerTelefoon. Nu december is begonnen, speelt de vraag bij veel mensen: hoe voorkom ik kerststress?

Vraag Van De Week

Oma hoort er bij met de kerst. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om haar thuis te laten. Het is gezellig hoor. Alle kinderen thuis en lekker samen eten. Maar in combinatie met een moeder die veel aandacht vraagt, schiet de stress me nu al in de keel. Wat kan ik doen?

Antwoord van onze expert Mariëtte Hofman

Rond deze tijd van het jaar wordt deze vraag regelmatig via de AlzheimerTelefoon gesteld. De kerstdagen zijn een familiegebeuren en het liefst wil je iedereen bij elkaar hebben. Daarnaast moet het ook gezellig zijn, wil je al je gasten tevreden stellen en moet je (van jezelf) ook nog een fantastische maaltijd op tafel zetten. Al die wensen bij elkaar bezorgen veel mensen stress, ook zonder een naaste met dementie. Het is dus heel begrijpelijk dat je stress ervaart.

Kerststress voorkomen begint met het herkennen van stresssignalen: vermoeidheid, snellere irritatie, geen zin hebben en slecht slapen zijn daar een paar voorbeelden van. Zodra je die ook maar een beetje herkent, kun je een aantal dingen doen:

  • Plan iedere dag een moment voor jezelf in en wees hier streng op. Ontspannen is nodig om stresshormonen in je lichaam af te breken. Hoe jij ontspant, is persoonsgebonden. Wandelen met de hond, een boek lezen of luisteren naar je favoriete muziek, doe iets waar jij van geniet en wat je rust geeft.
  • Neem letterlijk de tijd om ‘op adem te komen’. Ademhalingsoefeningen verlagen het stressniveau. Op de website van mantelzorger en coach Karin vind je een prima oefening hiervoor.
  • Geef jezelf geduld. Je moeder beweegt waarschijnlijk trager en komt misschien minder goed en vlot uit haar woorden. Als je daar bij voorbaat al rekening mee houdt, plan je automatisch meer tijd in en hoef je niet gestrest te raken omdat het allemaal zo langzaam gaat.
  • Lees vooral ook de tips die we op dementie.nl hebben voor gezellige feestdagen. Daarin staat bijvoorbeeld dat fingerfood en een groot servet voor iedereen, je naaste (en dus jou ook) al veel stress ontneemt. Iedereen eet met de vingers en knoeien is niet erg.

Fijne feestdagen. En mocht je nog specifieke vragen hebben, aarzel dan niet om de AlzheimerTelefoon te bellen. Het is gratis en dagelijks bereikbaar tot 23.00 uur via 0800  5088.

Over de Vraag Van De Week

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Dementie expert

Mariëtte heeft ruime ervaring binnen de ouderenzorg en de GGz. Als coördinator van de AlzheimerTelefoon heeft zij al antwoord gegeven op heel veel vragen over dementie en de zorg voor een naaste.

Stel je vraag >
0 reacties