• Home
  • Experts
  • #VVDW: Wat als je naaste heden en verleden verwart?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

#VVDW: Wat als je naaste heden en verleden verwart?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan casemanager Gerben Jansen. Wat doe je als iemand heden en verleden door elkaar haalt?

Vraag Van De week

‘Mijn partner wil iedere avond terug naar zijn ouderlijk huis en wordt boos als ik aangeef dat hij al thuis is. Wat kan ik hieraan doen?’

Antwoord van Gerben Jansen

‘Als je vergeet dat je vergeet, vergeet je nooit iets.’ Bij mensen met dementie komt het vaak voor dat het chronologische geheugen in de war raakt. Omdat heden en verleden door elkaar worden gehaald, krijg je vaak een wonderlijke mix van feiten uit het verleden en het nu. Voor je partner is er niets aan de hand, hij is ervan overtuigd dat het klopt. Hem hierin corrigeren of hem op andere feiten wijzen heeft meestal niet zoveel zin. Je partner proberen af te leiden werkt soms beter.

Vaak zie je dat een bepaalde handeling, muziek of reactie iemand met dementie prikkelt om terug te vallen op feiten uit het verleden. Om een voorbeeld te noemen: iedere avond als je zegt: ‘We gaan eten’, zegt je man: ‘Ik moet naar huis.’ En dan begint het dagelijkse ritueel. Als je zoiets in jullie situatie herkent, kun je het gedrag misschien voorkomen door bijvoorbeeld iets anders te zeggen of de handeling rondom het eten te veranderen. Dat is zeker niet makkelijk en vraagt veel tijd en geduld, maar wellicht is zoiets het proberen waard.

Over #VVDW

Vraag Van De Week (#VVDW) is een nieuwe rubriek op dementie.nl. De #VVDW is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we vanaf nu interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.  

Casemanager dementie

Gerben is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie én hun naasten. Hij richt zich op de best mogelijke situatie thuis, voor iedereen.
 

Stel je vraag >
0 reacties