• Home
  • Experts
  • Wat is het verschil tussen Exelon en aducanumab?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Wat is het verschil tussen Exelon en aducanumab?

Iedere maand beantwoorden we in de rubriek ‘Goeie vraag’ een vraag van een bezoeker. Deze keer gaat het over het nieuws over aducanumab, een mogelijk nieuw medicijn tegen de ziekte van Alzheimer.

Vraag

Mijn moeder heeft Exelon (rivastigmine) pillen en pleisters gebruikt. Ons is verteld dat de ziekte van Alzheimer daarmee vertraagd zou worden. Het nieuwe middel aducanumab, waarvoor een handelsaanvraag is ingediend, zou dit ook doen. Wat is het verschil tussen Exelon en aducanumab?

Antwoord van expert Paul Geels, verpleeghuisarts

Dank je wel voor deze interessante vraag. Kort gezegd is het antwoord: het is appels met peren vergelijken.

Exelon is een merknaam voor het medicijn rivastigmine. Rivastigmine wordt gegeven in een capsule of met een pleister. Aducanumab krijgt iemand via een infuus.

Rivastigmine is al te koop, aducanumab is nog in ontwikkeling. De fabrikant heeft nu wel een aanvraag gedaan om het op de markt te mogen brengen in Amerika. Later volgt een aanvraag voor Europa. Deze aanvraag kan nog afgewezen worden. In maart 2019 zag de fabrikant nog af van zo’n aanvraag omdat de resultaten tegenvielen. In oktober 2019 is toch een handelsvergunning aangevraagd. Het bedrijf zegt dat nieuwe analyses toch een effect lieten zien bij patiënten die het medicijn in een hogere dosis kregen. Of deze analyses de autoriteiten kunnen overtuigen dat het medicijn echt werkt tegen alzheimer, is nog niet bekend.

Hoe werken deze medicijnen
Rivastigmine heeft invloed op de manier waarop hersencellen signalen aan elkaar doorgeven. Het medicijn remt de afbraak van de prikkeloverdragende stof ‘acetylcholine’. Hierdoor kunnen hersencellen langer informatie en signalen aan elkaar geven.

Aducanumab is een antistof. Ons immuunsysteem maakt antistoffen aan tegen bacteriën en virussen. Een antistof is een eiwit dat plakt aan cellen die niet in het lichaam horen. Wanneer een antistof aan iets plakt, dan weten onze afweercellen dat deze cellen schadelijk zijn. De afweercellen gaan de verkeerde cellen dan opruimen.

Het lichaam kan niet voor alle ziektes zelf een antistof aanmaken. Daarom doen medicijnfabrikanten onderzoek om nieuwe antistoffen te ontwikkelen die schadelijke cellen kunnen opsporen. Voor sommige vormen van kanker en reuma zijn er al behandelingen met bepaalde antistoffen op de markt. 

Onderzoekers doen hun best om medicijnen te vinden om dementie te vertragen of te genezen. Daarom maakten ze in het laboratorium de antistof aducanumab. Aducanumab plakt aan het schadelijke alzheimereiwit ‘amyloïd’. Amyloïd wordt gezien als een van de oorzaken van alzheimer. Door het opruimen van de amyloïd-eiwitten in de hersenen zou de alzheimer trager verlopen.

Kortom: rivastigmine en aducanumab zijn verschillende medicijnen, met een andere werking. 

Ook een goeie vraag?

Heb jij ook een vraag over dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Arts

Paul is arts en werkt bij het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en als arts in een verpleeghuis. Hij heeft veel ervaring met medicatie in combinatie met dementie. 

Stel je vraag >
0 reacties