• Home
  • Experts
  • Wordt incontinentie veroorzaakt door dementie?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

Wordt incontinentie veroorzaakt door dementie?

Ieder maand beantwoorden we in de rubriek Goeie vraag een vraag van een bezoeker. Deze keer: ‘Mijn moeder heeft gevorderde dementie. Nu is ze ineens ook incontinent. Komt dit door de dementie?’ Arts Paul Geels geeft antwoord.

Vraag

Mijn moeder heeft dementie. Ze gaat steeds meer achteruit. Sinds kort is ze incontinent. Ik heb van lotgenoten gehoord dat dit vaker voorkomt. Hoe kan dit? Dementie tast toch met name het geheugen aan? Vergeet ze naar de wc te gaan of waar de wc is? Of is er iets anders aan de hand?

Antwoord arts Paul Geels

Dementie begint in veel gevallen met geheugenproblemen. Toch is het terecht dat het je opvalt dat incontinentie vaker voorkomt bij dementie.

Dit heeft ermee te maken dat dementie niet alleen het geheugen aantast. Naarmate dementie vordert, verliezen mensen ook andere hersenfuncties. Daardoor kunnen mensen 'vergeten' hoe ze alledaagse handelingen moeten doen. We noemen dat apraxie. Soms kunnen mensen door de dementie de wc niet vinden. Als je lang naar de wc moet zoeken, kun je op een gegeven moment te laat zijn. Het kan helpen om op de deur van de wc een bordje of icoon te hangen. Je naaste vindt dan sneller de juiste deur.

Naarmate de dementie verder vordert, worden de hersenen steeds meer aangetast. Hersenfuncties kunnen dan volledig uitvallen. Dat geldt ook voor het vermogen om urine en ontlasting op te kunnen houden.

‘Ontstaat’ de incontinentie plotseling? Dan is het slim om de huisarts te waarschuwen. Incontinentie kan namelijk ook een lichamelijke oorzaak hebben, zoals blaasontsteking of problemen met de prostaat.

In het artikel Incontinentie bij dementie vind je tips om je moeder te helpen. In het artikel staan tips om haar te helpen om op tijd naar de wc te gaan. Ook staan er adviezen hoe je om kunt gaan met de incontinentie.  

Ook een goeie vraag?

Heb jij ook een vraag over dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Foto: onthoumens.be

Arts

Paul is arts en werkt bij het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en als arts in een verpleeghuis. Hij heeft veel ervaring met medicatie in combinatie met dementie. 

Stel je vraag >
Gerelateerde artikelen:
0 reacties
Gerelateerde artikelen: