Informatie
geschatte leestijd 3 min

De verhuizing naar een verpleeghuis

Met de verhuizing van je naaste sluit je een hoofdstuk definitief af. Met een goede voorbereiding maak je de overgang naar het verpleeghuis wat gemakkelijker. Vraag, als dat kan, hulp van familieleden of vrienden.

Duidelijkheid tegen je naaste

Wat vertel je aan je naaste over de verhuizing en wanneer? Over die vraag zijn zelfs de deskundigen het niet eens. Ga daarom op je eigen gevoel af. Jij bent degene die het beste kan inschatten wat je naaste begrijpt. Jij kunt dus ook het beste moment bepalen om haar te vertellen dat ze ergens anders gaat wonen en waarom. Voor sommigen is dat misschien wel de verhuisdag zelf. Geef niet te uitgebreide uitleg en gebruik simpele bewoordingen. Bied steun door aan te geven dat je het zelf ook moeilijk vindt en er verdriet van hebt, maar dat het echt de beste oplossing is. Je kunt je naaste uitleggen dat er in het nieuwe huis altijd mensen voor haar klaarstaan die goede hulp en zorg bieden. En dat je dat zelf niet meer kunt.

De avond voor de verhuizing belde mijn schoonmoeder op: "Zeg dat huis maar af, hoor, ik ga niet." Ik heb haar een beetje gerustgesteld en gezegd: we zien morgen wel. Toen ging ze gewoon mee en liet alles over zich komen.

Janneke (55)  

Maak de omgeving ‘eigen’

Probeer je naaste zo duidelijk mogelijk uit te leggen hoe de opname zal verlopen. Waarschijnlijk gaan jullie bij aankomst samen met een verzorger van het verpleeghuis naar de kamer of huiskamer. In kleinschalige voorzieningen en in sommige verpleeghuizen kun je wat vertrouwde meubelstukken meenemen, zoals een stoel of een klok. Je kunt ervoor zorgen dat je naaste haar bed of de slaapkamer sneller als ‘eigen’ gaat ervaren door vertrouwde spullen mee te nemen, zoals foto’s, een eigen lamp of een geliefde sprei. 

Mama was helemaal verrukt van haar kamer. Toen we binnenkwamen scheen de zon mooi door het raam en zag ze haar eigen spulletjes. Het was eigenlijk meteen goed.

Herma (60)

Misschien lukt het je om de kamer van je naaste al van tevoren gezellig in te richten met spulletjes waaraan ze is gehecht. Je kunt bijvoorbeeld vast wat kleding in de kast hangen. Denk ook aan spullen die ze vaak gebruikt, zoals een haarborstel, een schoenlepel of vergrootglas. Overleg met het verpleeghuis of je kostbare spullen mee kunt verhuizen. Als je zelf moeite hebt met deze voorbereidingen, kun je misschien een familielid vragen om dit te doen.

De dag van opname

De verhuizing zelf kan moeilijk en verdrietig zijn. Je naaste wegbrengen is een emotionele gebeurtenis. Laat iemand anders jullie naar het verpleeghuis brengen. Je kunt beter niet zelf rijden. Je naaste zal je er dan minder op aankijken dat ze wordt ‘weggebracht’. Bovendien leiden emoties de aandacht af van het verkeer. Lees meer tips over de voorbereiding en verhuizing.

Ik reed als in een waas naar huis. Dat er geen ongelukken zijn gebeurd, dat snap ik nog steeds niet, want ik had mijn verstand er helemaal niet bij.

Greet (76)

Het opnamegesprek

Op de dag van opname vindt het opnamegesprek plaats. Ook dat kan een emotioneel moment zijn. Je wordt gevraagd naar de persoonlijke geschiedenis en achtergrond van je naaste. Als geheugensteuntje voor jezelf én voor de medewerkers van het verpleeghuis kun je een korte levensloop van je naaste opschrijven. Mezzo heeft een gedetailleerde checklist opgesteld voor het overdragen van zorg. Vermeld bijvoorbeeld ook:

  • Wat ze leuk vindt en wat niet
  • Wat haar (vroegere) hobby’s zijn
  • De namen van naaste familieleden en specifieke gebeurtenissen waarover ze graag praat
  • Wat ze het liefste eet of drinkt
  • Naar welke televisieprogramma’s ze graag kijkt
  • Of ze van bepaalde spelletjes of tijdschriften houdt.

Toen ik mijn vrouw naar het verpleeghuis bracht, gaf ik een fotoalbum mee. Ze vond het fijn er samen in te kijken. En het gaf de medewerkers van het verpleeghuis aanknopingspunten om even een babbeltje te maken.

Ben (82)

Andere praktische tips ter voorbereiding op de verhuizing:

  • Licht het verpleeghuis in over belangrijke zaken als medicijngebruik, dieetvoorschriften of specifieke gewoontes in de persoonlijke verzorging. Zet dit ook op papier, dan kunnen er geen misverstanden over ontstaan
  • Zorg voor voldoende makkelijk zittende kleding die tegen veel wassen kan. Als je nieuwe kleding koopt voor in het verpleeghuis, laat je naaste daar dan vooraf aan wennen.
  • Merk alle spullen met een naam of code en maak goede afspraken over de was. Er wordt in een verpleeghuis vaak centraal gewassen.
  • Zorg voor voldoende toiletspullen, eventueel met naamstickers.

Het moment dat je weggaat

Probeer ondanks alle emoties rustig weg te gaan, wanneer het zover is. Vertel dat je gaat, maar dat je (bijvoorbeeld) morgen weer terugkomt. Bespreek dit moment vooraf met het verplegend personeel. Die kunnen je naaste even afleiden op het moment dat je vertrekt. Een medewerker kan bijvoorbeeld een praatje met haar maken of haar meenemen voor een ommetje. Zo voorkom je een mogelijke strijd bij de deur. Mocht het afscheid voor je naaste toch heel emotioneel zijn, bedenk dan dat ze het nare moment door haar geheugenproblemen waarschijnlijk al snel weer is vergeten.

0 reacties

Samen met jou en andere mantelzorgers willen we ontdekken wat we nog allemaal kunnen verbeteren aan dementie.nl.

Geef ons advies