Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning heeft als doel om dichter bij elkaar te wonen. Bij een mantelzorgwoning gaat het om twee zelfstandige huizen op één terrein: een voor jou en een voor je naaste met dementie. Het bouwen van zo’n huis op eigen terrein is tegenwoordig veel makkelijker te regelen.

Voordeel mantelzorgwoning

Vroeger woonden opa en oma standaard in het bakhuisje naast de boerderij of verderop in de straat. Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat je ouders dicht bij je in de buurt wonen. Als je de mogelijkheid hebt, kan een mantelzorgwoning een oplossing zijn voor de situatie waarin je naaste meer zorg en ondersteuning nodig heeft.

Er bestaan kant-en-klare mantelzorgwoningen, maar je kunt ook een aanbouw aan het huis bouwen of de garage ombouwen. De nieuwe woning moet wel voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit 2012. Hierin staan de eisen voor onder andere brandveiligheid en isolatie. Voor een mantelzorgwoning hoef je in principe geen omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente, maar het kan geen kwaad om je plannen te controleren op omgevingsloket.nl.

We hebben in de achtertuin een woning voor mijn schoonouders gebouwd. Het geeft rust en het bespaart ons veel tijd, vooral reistijd.

Jeroen (45)

Regels voor een mantelzorgwoning

Je hebt geen vergunning nodig, maar er gelden wel regels voor een mantelzorgwoning:

 • In de mantelzorgwoning mag één huishouden wonen, bestaande uit maximaal twee personen. Een van die twee ontvangt of geeft mantelzorg.
 • De gemeente mag bij huisarts of andere instantie een bewijs voor de mantelzorgrelatie opvragen.
 • Als de mantelzorg niet langer nodig is, mag de woning blijven bestaan maar mag niet meer als woning worden gebruikt.
 • Alleen de begane grond mag dienen als leefruimte (woonkamer, slaapkamer, badkamer, keuken)
 • Verbouw je een bestaand bouwwerk, dan hoeft de grootte niet te voldoen aan de voorwaarden voor vergunningvrij bouwen.
 • Woon je buiten de bebouwde kom en kies je voor een verplaatsbare mantelzorgwoning, dan gelden er geen extra randvoorwaarden voor de bebouwingsoppervlakte. 

Een mantelzorgwoning betekent dat jullie geen gezamenlijke huishouding voeren (zoals bij inwonen wel het geval is). Instanties kunnen hier echter anders over denken omdat jullie op één adres wonen als ouder en kind. Hierdoor kan de situatie bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de AOW-uitkering of eventuele toeslagen. Om problemen te voorkomen, kan het verstandig zijn om voor de mantelzorgwoning een apart huisnummer aan te vragen. Maar, een apart huisnummer kan ook betekenen dat je een hoge vrijstelling voor de erfbelasting misloopt.

Alle belastingregels rondom een mantelzorgwoning uitleggen is lastig. Houd rekening met vragen als: van wie is de mantelzorgwoning? Staat deze op de grond van de verzorgende (kind), maar wordt de woning betaald door de bewoners (ouders)? Dan kan de Belastingdienst dit zien als een schenking. En wat vinden dan bijvoorbeeld de andere kinderen hiervan? Vraag dus altijd goed advies aan een notaris of financieel adviseur voordat je gaat bouwen.

Duo-, kangoeroe- en schakelwoningen

Zijn er geen mogelijkheden om te bouwen, dan kun je er ook voor kiezen om samen te verhuizen naar een duo-, kangoeroe- of schakelwoning. Dit zijn bestaande, geschakelde woningen die heel geschikt zijn voor mantelzorg. Je kunt bij de gemeente of woningcorporatie informatie over deze woonvormen opvragen.

Inwonen

Bij je naaste inwonen of haar bij jou laten inwonen betekent dat je samen één huishouden gaat voeren. Dat kan gevolgen hebben voor:

 • een eventuele uitkering van jou of je naaste met dementie;
 • de Wmo-indicatie voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp;
 • toeslagen zoals huurtoeslag.

Je bent altijd verplicht om dit soort wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst en uitkerende instantie. Informeer bij hen naar de mogelijke consequenties.

Onderzoek bij een huurwoning of je als medehuurder geregistreerd kunt worden. Dit kan als je twee jaar met je naaste in de woning hebt gewoond. Als medehuurder sta je niet op straat wanneer de hoofdhuurder overlijdt. Kinderen die bij hun ouders inwonen hebben deze mogelijkheid niet altijd. Informeer ernaar bij de verhuurder of woningcorporatie. Op de website van het Juridisch Loket vind je meer informatie over inwonen en samenwonen.

Maak een weloverwogen keuze

Ervoor kiezen om op een of andere manier heel dicht bij je naaste met dementie te gaan wonen, kan een behoorlijke impact op je leven hebben. Maak een weloverwogen keuze en hou rekening met het volgende:

 • Hoogstwaarschijnlijk ga je meer zorg geven omdat je dichter in de buurt bent. De kans op overbelasting is reëel aanwezig. Zorg daarom goed voor jezelf en schakel anderen in die ook voor je naaste kunnen zorgen.
 • Ben je zelf of is je gezin sterk verbonden aan de omgeving waarin je nu woont, weeg dit dan mee in de keuze die je maakt.
 • Waar wonen de anderen die zorg aan je naaste (kunnen) geven? Wonen ze dichter bij jou of bij je naaste? Bespreek je overwegingen met hen en neem de argumenten mee in je beslissing wie er gaat verhuizen.
0 reacties