Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Particulier verpleeghuis

Je gunt je naaste met dementie het allerbeste verpleeghuis en daar heb je veel voor over. De kwaliteit van particuliere verpleeghuizen of woonzorgcentra is hoog en je naaste heeft er geen indicatie voor nodig. Zonder die indicatie betaal je het wonen en de zorg wel zelf. Dat is niet voor iedereen makkelijk op te brengen.

Luxe villa’s op mooie locaties

Particuliere verpleeghuizen zijn vaak gevestigd in statige villa’s en monumentale panden op de mooiste plekken in Nederland. De voorziening is over het algemeen kleinschalig met professionele begeleiding. Je naaste heeft er een eigen appartement en krijgt alle zorg en dienstverlening die ze nodig heeft. Over het algemeen hebben particuliere huizen geen wachtlijsten.

Je kunt bij een particulier verpleeghuis kiezen voor 24-uurszorg, maar bij veel huizen is het ook mogelijk om tijdelijk opgevangen te worden. Dit is bijvoorbeeld prettig als je naaste moet herstellen van een operatie. 

Wat een verademing! Mensen zitten gezellig aan tafeltjes en er loopt veel personeel. Hier krijgt mijn moeder de aandacht die ze verdient.

Henny (56)

Kosten worden gesplitst

Omdat particuliere woonzorgcentra niet erkend worden door de Wet langdurige zorg (Wlz), moet je de kosten voor wonen, service en basiszorg (dagelijks leven) zelf betalen. Daar heeft je naaste dan ook geen indicatie voor nodig. De kosten van particulier wonen verschillen sterk per huis. Sommige woonzorgcentra bieden woningen aan die betaalbaar zijn voor mensen die alleen AOW ontvangen, andere huizen kosten 6.000 euro per maand.

Voor de geïndiceerde zorg (extra zorgbehoeften) vraag je een indicatie voor je naaste aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Deze zorg kun je dan betalen uit een persoonsgebonden budget (pgb). Voor de geïndiceerde zorg betaal je nog wel een wettelijke eigen bijdrage. Deze komt bovenop de kosten voor wonen, service en basiszorg.

Ik zag vroeger nog wel op tegen ouder worden, maar als het zó kan…

Peter (63)

Voorbeelden van particuliere verpleeghuizen

Sommige particuliere huizen zeggen dat ze geen verpleeghuis zijn, maar een beschermde woonomgeving. Hoe de woonzorgvoorziening ook wordt genoemd, ze staan allemaal voor optimale zorg en welbevinden voor je naaste. Op de website zorgkaartnederland.nl vind je een overzicht van alle particuliere verpleeghuizen in Nederland. Je kunt zoeken op huizen in jouw plaats of regio. Op riantverzorgdwonen.nl staan tientallen kleinschalige particuliere woonvoorzieningen. Er zijn ook organisaties die door het hele land particuliere verpleeghuiszorg aanbieden voor mensen met dementie. Voorbeelden hiervan zijn compartijn.nldagelijks-leven.nl, domusmagnus.comherbergier.nl, hetgastenhuis.nlmarthaflora.nl en steppingstones.nl.

Ga vooral eens bij verschillende huizen kijken om de sfeer te proeven.

0 reacties