Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Praktische tips voor de verhuizing

Als je naaste gaat verhuizen naar een verpleeghuis, is dat voor haar en voor jou een ingrijpende gebeurtenis. Met deze tips wordt de overgang wellicht iets makkelijker.

 1. Voor je naaste kan het fijn zijn als ze alvast een beetje kan wennen. Ga gerust met haar naar en in het verpleeghuis kijken en maak regelmatig een wandeling in de nieuwe omgeving.
 2. Je kunt je naaste bij de verhuizing betrekken door haar één doos zelf in te laten pakken. Daar kan ze haar meest dierbare spullen in doen. Zet samen haar naam op deze doos.
 3. De daadwerkelijke verhuizing is meestal te aangrijpend of verwarrend voor je naaste. Je kunt voor haar (en jouw) rust kijken of je naaste bij een vertrouwd iemand kan logeren. Misschien kan iemand op de dag zelf je naaste een dagje meenemen of je verhuist op een dag dat je naaste naar de dagopvang gaat. Kijk wat in jouw situatie het beste past.
 4. Wat mensen ook wel doen – als de dagopvang in hetzelfde verpleeghuis is – is dat je naaste op de dag van de verhuizing aan het eind van de dag niet naar huis gaat, maar naar haar nieuwe kamer. Bij sommige mensen kan zo’n overvaltechniek goed werken.
 5. Misschien is het mogelijk om de nieuwe woonplek van je naaste zo veel mogelijk te laten lijken op de oude vertrouwde plek. Het dupliceren van bijvoorbeeld een vitrinekastje waarin alles precies zo staat als thuis, kan je naaste helpen om de situatie te accepteren.

‘Het effect van dupliceren is dat iemand wakker wordt in een vertrouwde omgeving.’

Donny Zwennes, verhuizer

 1. Vraag voor de zekerheid of jullie zelf de verhuizing moeten doorgeven aan de gemeente of dat de zorginstelling dit regelt. Wil je dat de post van je naaste naar jou of een ander postadres wordt gestuurd? Geef dit dan meteen bij de verhuizing aan. Het verpleeghuis kan het postadres dan doorgeven bij het melden van de adreswijziging. De gemeente plaatst een aantekening bij de persoonsgegevens van je naaste. Regelt het verpleeghuis de adreswijziging niet? Dan kun je dit zelf bij het gemeenteloket aangeven.
  Bij sommige organisaties moet je zelf het postadres van je naaste wijzigen. Bijvoorbeeld bij de bank, het CAK of als je naaste ergens lid van is. Bel of mail de organisatie om het postadres van je naaste te wijzigen. Soms zal je hiervoor een machtiging nodig hebben.
 2. Wat verwacht het verpleeghuis van jou? Willen ze graag dat je af en toe meedoet aan een activiteit? Hoe wordt in het verpleeghuis gedacht over de rol van de familie?
 3. Welke verzekering krijgt je naaste en welke kosten zijn daarmee gedekt? Misschien heeft het verpleeghuis een eigen aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Deze verzekering kun je aanspreken als je naaste een ongeluk veroorzaakt of onbedoeld iets stuk maakt. Je naaste heeft een eigen zorgverzekering nodig voor bijvoorbeeld een opname in het ziekenhuis. Heeft ze fysiotherapie nodig die het verpleeghuis biedt, vraag dan na of ze hiervoor een aanvullende zorgverzekering nodig heeft.
 4. Vrijwel overal neemt na de verhuizing de specialist ouderengeneeskunde de zorg over van de huisarts. Maar in sommige verpleeghuizen mag je naaste de eigen huisarts behouden. Informeer daarom altijd wie na de opname de medische verantwoordelijkheid draagt.
 5. Vraag gerust naar de mogelijkheden voor privacy. Kun je als partner een nachtje logeren, en zo ja kan dat dan in een tweepersoonsbed of duobed? In steeds meer verpleeghuizen kan dit, maar soms kan logeren alleen in een apart bed.

Heb jij nog aanvullende tips? Plaats ze in een reactie hieronder, daar help je anderen mee.

0 reacties