Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Tips voor de voorbereiding op een verpleeghuis

Je wilt een veilige en fijne plek voor je naaste. Maar hoe vind je die? Hoe bereid je jezelf en je naaste voor? We geven je een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.

Onderstaande tips helpen je als je tijd hebt om jezelf en je naaste voor te bereiden op deze ingrijpende stap. Soms heb je die tijd niet, omdat je naaste acuut opgenomen moet worden. Lees in dat geval het artikel Crisisopvang bij dementie.

Oriënteren, liefst zonder haast

Je bent nooit te vroeg als het gaat om je oriënteren op verpleeghuizen. Je kunt wel te laat zijn omdat er iets met je naaste gebeurt waardoor opname direct nodig is. Online kun je via zorgkaartnederland.nl en kiesbeter.nl. beoordelingen van zorginstellingen en kwaliteitsgegevens van verpleeghuizen bekijken en vergelijken. Lees vooral het artikel Voorbereiden op opname in een verpleeghuis.

Weet waar je op moet letten

Elk verpleeghuis heeft zijn eigen grootte, sfeer, voorzieningen en mate van vrijheid. Ga na wat de voor- en nadelen van een bepaalde woonvorm zijn. Een geschikt verpleeghuis sluit aan bij de wensen en (zorg)behoeften van je naaste. Bedenk in welke woonvorm zij zich het prettigst zal voelen.

Proef de sfeer

Ga kijken, drink er koffie en praat met bewoners en andere mantelzorgers. Persoonlijke verhalen geven je een goed beeld van het huis.

Vraag de casemanager (dementieverpleegkundige) om advies

De casemanager heeft een goed beeld van het aanbod in de regio en kan ongebonden advies geven over wat hij denkt dat bij je naaste zou passen. Bekijk samen wat je belangrijk vindt voor je naaste en maak een wensenlijstje waaraan het huis moet voldoen.

Indicatie aanvragen

Voor de opname in de meeste verpleeghuizen heb je een indicatie nodig. Deze indicatie moet worden aangevraagd bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Waarschijnlijk kan je naaste het aanvraagformulier niet meer zelf invullen. Jij kan dit namens haar doen, eventueel samen met de casemanager. Het CIZ beoordeelt op basis van het aanvraagformulier hoeveel zorg je naaste nodig heeft en geeft de indicatie voor opname. Lees meer over opname in een verpleeghuis regelen.

Kijk kritisch naar het aanbod van de zorgverzekeraar

Wat vergoedt de zorgverzekering? Hoe gaat de verzekering om met wachtlijsten? Mag je weigeren als er een plekje vrijkomt? Houd er rekening mee dat meer luxe (zoals kleinschalige en particuliere woonvormen) meer (eigen) geld kost. Een kostenberekening maken is geen overbodige actie. Op de website van het CAK kun je een berekening maken.

Opnamevoorwaarden en mantelzorgbeleid

Vraag voordat je je naaste aanmeldt om de opnamevoorwaarden en het mantelzorgbeleid. Je weet dan wat je rechten en plichten zijn en wat je mag verwachten. In het mantelzorgbeleid staat bijvoorbeeld hoe je betrokken wordt bij de dagelijkse zorg en verzorging van je naaste, en je mogelijkheden op privacy.

Voorbereiden van je naaste

Kijk goed wat bij jou past en jou helpt om in dit proces je naaste te begeleiden. Samen bij een verpleeghuis gaan kijken kan helpen, maar kan het ook moeilijker maken. Luister daarom goed naar jezelf en naar wat je naaste nodig heeft. Betrek je familie bij het proces zodat je er niet alleen voor staat.

Maak van de nieuwe woonplek een thuis

Het wordt natuurlijk nooit hetzelfde, maar je kunt vaak de nieuwe woonplek vertrouwd en veilig maken voor je naaste. Neem vertrouwde spullen mee en richt bijvoorbeeld het vitrinekastje precies zo in als het thuis was. Er zijn verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in het kopiëren van de oude inrichting.

Met een levensboek over je naaste maak je het de verpleging en verzorging makkelijk om tijdens de dagelijkse handelingen een praatje te maken. Er zijn veel verschillende soorten levensboeken die je kunt maken. Kijk wat bij jullie past. Je leest er meer over in de Tips om herinneringen op te halen.

Verhuizing zelf

Er is geen richtlijn voor te geven. Soms is het het beste om je naaste voor een voldongen feit te plaatsen. Soms is het beter om het wel te vertellen en je naaste langzaam voor te bereiden. Hoe je het ook aanpakt, de dag zelf is heftig dus zorg goed voor jezelf. Rij niet zelf als dat niet per se nodig is. Je verlegt hierdoor de aandacht en je naaste is dan misschien minder geneigd om jou de schuld te geven.

0 reacties