Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Voor- en nadelen van het meenemen uit het verpleeghuis

Als je naaste zonder dwangmaatregel in een verpleeghuis woont, kun je haar natuurlijk af en toe mee naar huis nemen. Maar hoe verstandig is dat?

Het kan heerlijk zijn om weer even ongestoord samen te zijn. Maar tegelijkertijd kan het meenemen van je naaste jou erg confronteren met haar achteruitgang. Zij kan er zelf ook onrustig van worden. Het is vaak een kwestie van uitproberen. Voelt ze zich goed? Reageert ze niet al te onrustig op nieuwe prikkels? Denk je dat ze er plezier aan beleeft? Vraag het ook aan je contactpersoon binnen het verpleeghuis. Hoe denkt die erover? Als het goed voelt, kun je het in elk geval een keer uitproberen. 

Ik neem mijn vrouw elke zondag mee naar huis. Met kerst is ze hier zelfs een paar dagen geweest. Je ziet haar genieten en ze is heel ontspannen, ook als ik haar weer terugbreng. 

Hans (74)

Wat is thuis? 

Mensen met dementie zeggen vaak dat ze ‘naar huis willen’. Natuurlijk gun je je naaste het vertrouwde gevoel van thuis. Maar om teleurstellingen te voorkomen, is het goed om je af te vragen: welk huis bedoelt ze? Wat is het vertrouwde huis uit haar herinneringen? Waar ze woonde voor haar opname? Een eerder adres waaraan ze dierbare herinneringen heeft? Of misschien zelfs haar ouderlijk huis? 

Mijn schoonmoeder bedoelt met “naar huis” gaan het huis waar ze woonde toen ze klein was en waar haar vader en moeder zijn. In haar beleving zijn ze daar nog steeds.

Janneke (54)

Hoe reageert je naaste als ze weer terug is in het verpleeghuis?

Van een bezoekje aan familie of haar vroegere huis kan je naaste ook heel onrustig worden. Vraag aan haar verzorgende of je naaste zich de dagen nadat ze weg is geweest anders gedraagt. Als ze na zo’n uitstapje steeds weer onrustiger is dan normaal, kun je haar misschien beter niet meer mee naar huis nemen. In plaats daarvan kunnen jullie samen iets gaan doen in de omgeving van het verpleeghuis. 

Ik heb sterk het gevoel dat de middagjes mijn moeder op het moment zelf veel plezier geven, maar haar uiteindelijk veel onrust en verwarring bezorgen.

Stella (48) 

Doe je het voor jezelf of voor de ander? 

Wil je je naaste mee naar huis nemen omdat zij het wil of omdat jij als mantelzorger het graag wil? Het is goed jezelf die vraag te stellen. Voegt het bezoek iets toe voor haar? Dan kun je het zeker blijven doen. Maar bedenk ook dat het voor jezelf moeilijk kan zijn om je naaste af en toe mee naar huis te nemen. Het bezoek roept herinneringen op aan ‘betere tijden’ en dat kan pijn doen. In de oude omgeving zie je des te sterker hoe je naaste achteruitgaat. En misschien reageert ze heel anders dan je had gehoopt. 

Tips voor het afwegen van de voor- en nadelen van een bezoek aan jullie oude huis

  • Probeer het eens uit. Kijk hoe je naaste reageert. Bespreek dit met de verpleging.
  • Houd in een dagboek bij of je naaste zich anders gedraagt nadat ze thuis is geweest.
  • Lees of deel ervaringen op het forum.
  • Denk ook aan alternatieven door samen een dagje weg te gaan vanuit het verpleeghuis. 
0 reacties