Terug naar
Expert
geschatte leestijd 3 min

Vragen en tips van de gps-expert

Gps-systemen traceren de locatie van je naaste die het product draagt. Het doel is dat dit soort systemen meer vrijheid creëren zodat je naaste langer zelfredzaam thuis kan wonen.

Voor locatiebepaling en dwaaldetectie zijn al langere tijd verschillende gps-systemen op de markt. Vaak geven deze gps-systemen ook een signaal in geval van nood. Voor mijn onderzoek naar gps-systemen in de zorg voor dementie kom ik veel verschillende producten tegen. Bijvoorbeeld in de vorm van een smartphone, broekriem of zelfs sensoren in de schoenzool.

Vragen over gps

Als gps-expert krijg ik veel vragen over gps-systemen bijvoorbeeld:

  • Hoe werkt een app voor gps?
  • Waar kan ik een gps kopen voor dwaalpreventie?
  • Wat is het beste gps-syteem?

Deze vragen komen ook naar voren in mijn onderzoek. Het zijn interessante vragen maar met een moeilijk antwoord. Ik zal ze in dit artikel proberen te beantwoorden.

Hoe werkt een app voor gps?

Tegenwoordig kun je diverse apps downloaden waarmee je een naaste kunt volgen via de smartphone. Om dat te kunnen, maakt zo’n app gebruik van het Global Positioning System (gps). Dit is een systeem van satellieten over de hele aarde die het mogelijk maken om je positie nauwkeurig te bepalen. Deze locatiebepaling door gps kan daarna helpen navigeren. Het navigatiesysteem bepaalt de plaats en kan vandaaruit een koers uitzetten richting bestemming.

Een app installeren op een smartphone werkt goed als je naaste trouw haar mobiel meeneemt en aan laat staan. Omdat dit in de praktijk nog wel eens mis gaat, werkt een eenvoudig apparaatje vaak beter.

Uit mijn onderzoek blijkt dat één apparaatje met weinig knoppen het meest ideaal is. Je naaste moet het apparaatje zelf kunnen bedienen zodat ze zelfstandig de weg terug kan vinden. Bij voorkeur met een pijl of met een knop die altijd naar huis wijst. Dat is het meest duidelijk. Helaas is dit ideale product nog niet op de markt. Tot dit wel realiteit is, zijn er gps-systemen zoals Google Maps en TomTom die de weg naar huis kunnen wijzen. Deze apps zijn niet specifiek geschikt voor iemand met dementie, maar kan voor jouw naaste prima zijn.

Lees meer op wat mensen met dementie zeggen over gps-systemen

Waar kan ik een gps kopen voor dwaalpreventie?

Sommige gps-systemen zijn zo ontworpen dat deze mensen met dementie ondersteunen. Met behulp van camera- en sensortechnologie komen nu ook gps -systemen op de markt die patronen van beweeggedrag identificeren. Op basis daarvan kan het systeem berekenen wanneer de kans groot is dat de drager van het apparaatje gaat dwalen. Door tijdig een signaal te geven kan actie worden ondernomen om dwalen te voorkomen.

Helaas zijn deze dwaalpreventiesystemen nog niet makkelijk verkrijgbaar. Deze producten worden voornamelijk nog getest door onderzoekers in verzorgingstehuizen. Online zou je een systeem kunnen vinden, vaak in het buitenland. Mocht je zo’n systeem vinden, let dan goed op de productomschrijving. Is het echt dwaalpreventie of toch detectie? En als het dwaalpreventie is, is het dan leverbaar in Nederland?

Er zijn nog wat andere tips voor het kiezen van een gps-systeem op een rijtje gezet.

Wat is het beste gps-syteem?

Kort gezegd: dat is er niet. Natuurlijk zijn er verschillende producten die jou en je naaste kunnen ondersteunen. Mijn tip is om goed met je naaste te bespreken wat in jullie situatie kan helpen. Een andere tip is: laat je niet misleiden door reclame. Iets wat mij erg opvalt zijn claims dat gps-systemen (ver)dwalen voorkomen. Veel reclames over gps-systemen laten mensen met dementie verdwaald of gevallen zien. Het gps-systeem wordt dan verkocht als de oplossing omdat het de locatie van je naaste traceert. Dit soort systemen zijn nog niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar.

Tip: Wat het gps-systeem echt doet, staat in de productomschrijving beschreven. Koop daarom alleen systemen waar een handleiding bij wordt geleverd en lees deze goed doordat je besluit tot aanschaf.

Waar heb jij behoefte aan?

Gps-systemen worden commercieel aangeboden zonder dat er vooraf onderzoek is gedaan naar de behoeftes van mensen met dementie en mantelzorgers. Alleen door meer onderzoek te doen, worden betere gps-systemen ontwikkelt.

Ik onderzoek wat de meningen en behoeftes van mensen met dementie en mantelzorgers zijn als het gaat om gps-systemen. Met de uitkomsten van mijn onderzoek wil ik een duidelijke stem laten horen aan ontwikkelaars en verkopers van gps-systemen.

0 reacties