• Home
  • Experts
  • #VVDW: Geldt de bankvolmacht ook na overlijden?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

#VVDW: Geldt de bankvolmacht ook na overlijden?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan kandidaat-notaris Berit Mulder. ‘Kan ik – als gemachtigd persoon – de bankzaken afhandelen als iemand is overleden?’

Vraag Van De Week

Mijn vader heeft mij via een algehele volmacht gemachtigd om zijn financiële zaken te regelen. Het gaat momenteel niet goed met hem. Nu is mijn vraag: geldt de machtiging ook na zijn overlijden? Kan ik dan zijn bankrekening blijven gebruiken om zijn financiën af te handelen?

Antwoord Berit Mulder

Dat is een goede vraag, waar regelmatig verwarring over is. Op het moment dat iemand overlijdt, ontstaat er een nieuwe situatie. Degene die de volmacht heeft gegeven, is er niet meer. De bankrekeningen zijn dan ook niet meer van die persoon maar van de erfgenamen. De algehele volmacht werkt dan niet meer, behalve als er sprake is van een bijzonder geval waarin geen uitstel mogelijk is.

Of je de bankzaken mag blijven regelen, is afhankelijk van het testament van je vader. Na een overlijden moet eerst worden uitgezocht wie de erfgenamen zijn die over de bankzaken gaan. De notaris zal daarvoor een onderzoek doen en een verklaring van erfrecht opstellen op verzoek van de erfgenamen. De erfgenamen dienen vervolgens de financiële zaken af te handelen.

Over #VVDW

Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Kandidaat-notaris

Berit heeft veel ervaring in het adviseren over juridische en financiële gevolgen van wilsonbekwaamheid. Ze is mede-oprichter van Notaris & dementie, een netwerk van notarissen in Drenthe en Groningen.

Stel je vraag >
0 reacties