• Home
  • Experts
  • #VVDW: Heeft opname gevolgen voor ons pensioen en AOW?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

#VVDW: Heeft opname gevolgen voor ons pensioen en AOW?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan Marc Haaksman, pensioenexpert bij PGGM. ‘Mijn partner verhuist naar een verpleeghuis. Heeft dat invloed op het pensioen en de AOW die wij ontvangen?’

Vraag Van De Week

Mijn man is sinds kort verhuisd naar een verpleeghuis. Ik woon nog in ons huis. We zijn allebei met pensioen. Heeft zijn verhuizing gevolgen voor zijn pensioen, de AOW en de eigen bijdrage CAK?

Antwoord van Marc Haaksman

Een verhuizing naar een verpleeghuis heeft niet alleen emotioneel impact, maar ook praktisch en financieel. Ik kan me voorstellen dat je momenteel deze vragen hebt. Voor de pensioenuitkering zal er niets wijzigen. Je man heeft recht op zijn opgebouwde pensioen. Uitbetaling zal daarom gewoon doorgaan. Voor de AOW-uitkering ligt het wat complexer. Je kunt het AOW-pensioen voor gehuwden aanhouden of AOW voor alleenstaanden aanvragen. Wat voor jullie het voordeligste is, hangt af van jullie persoonlijke situatie. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vind je een uitgebreide uitleg. Voor je een keuze  maakt is het verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst, het CAK en eventueel je pensioenfonds. 

Verpleeghuiszorg wordt betaald vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Voor zorg vanuit de Wlz betaalt je partner een eigen bijdrage aan het CAK. Zonder specifieke gegevens over jullie inkomen en vermogen is het lastig om iets te zeggen over de eigen bijdrage van het CAK.Op de website van het CAK kunt je een berekening maken van de eigen bijdrage. Heb je vragen over de eigen bijdrage CAK? Dan kun je het beste telefonisch contact opnemen met het CAK. Zij zijn bereikbaar op 0800-0087.

Over #VVDW

Vraag Van De Week (#VVDW) is een nieuwe rubriek op dementie.nl. De #VVDW is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we vanaf nu interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.  

PGGM Pensioenexpert

Marc is een ervaren pensioenadviseur. Hij helpt je dan ook graag op weg om het juiste antwoord op jouw pensioenvraag te vinden.
 

Stel je vraag >
0 reacties