• Home
  • Experts
  • #VVDW: Is het erg dat mijn vader veel slaapt?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

#VVDW: Is het erg dat mijn vader veel slaapt?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan casemanager Lilian Frijters. ‘Mijn vader slaapt veel, kan dit kwaad?’

Vraag Van De Week

Mijn vader ligt hele dagen op bed en slaapt veel. Kan dit kwaad? Kunnen we hem lekker laten liggen of is het beter om hem uit bed te krijgen?

Antwoord van casemanager Lilian Frijters

Wanneer dementie vordert, kunnen mensen vaker moe zijn en veel gaan slapen. Dit is niet erg, zolang je vader ’s nachts maar goed slaapt.

Het kan ook zijn dat je vader veel ligt, omdat zijn initiatief afneemt. Door de dementie kan je vader minder goed plannen en organiseren. Daardoor wordt het voor hem lastiger om structuur te geven aan de dag. Misschien weet hij niet meer goed wat hij moet of kan doen, en wanneer. Het kan in dat geval helpen om hem een duidelijke structuur aan te bieden. Zijn dagen krijgen daardoor meer invulling, waardoor hij waarschijnlijk meer zin heeft om uit bed te komen. 

Als casemanager bekijk ik vaak samen met de persoon met dementie hoe we structuur kunnen geven aan de dag. Wat vindt iemand plezierig om te doen? Ik kan op afstand niet beoordelen wat bij je vader past. Ik raad je daarom aan om de casemanager van je vader in te schakelen. Hij of zij kan jullie adviseren. Heeft je vader nog geen casemanager? Vraag dan aan de huisarts hoe je een casemanager kan inschakelen. 

Over #VVDW

Vraag Van De Week (#VVDW) is een nieuwe rubriek op dementie.nl. De #VVDW is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we vanaf nu interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Casemanager dementie
0 reacties