• Home
  • Experts
  • #VVDW: Hoe hou ik het huis van mijn rokende moeder brandveilig?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

#VVDW: Hoe hou ik het huis van mijn rokende moeder brandveilig?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan dementie-expert Mariette Hofman. 'Mijn moeder rookt. Hoe kan ik brandgevaar voorkomen?'

Vraag Van De Week

Mijn moeder heeft Alzheimer. Ze rookt flink en steekt de ene na de andere sigaret aan. Tot voor kort ging het goed. Ze was voorzichtig en rookte alleen als ze op de bank zat, haar sigaretten tikte ze netjes af in de asbak. De laatste tijd is moeder slordiger. Ze laat regelmatig haar sigaret vallen. Dat veroorzaakt brandgaten op de bank. Ik maak me zorgen om brandgevaar. Wat kan ik doen?

Antwoord dementie-expert Mariette Hofman

Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt. Je kunt een aantal maatregelen nemen om brandgaten (of erger) te voorkomen.

Schaf ten eerste brandwerend textiel aan voor op de bank. Vraag hiernaar in een textielspeciaalzaak of zoek via internet op brandwerend of brandveilig textiel. Voor de bank kun je ook kiezen voor een impregneermiddel voor textiel. Als je moeder ook op andere plekken gaat roken, bijvoorbeeld in bed, is het handig om ook daar maatregelen te treffen. Koop bijvoorbeeld een dikke katoenen sloop en dekbedovertrek, deze vertragen het verspreiden van brand het beste. Er bestaat ook brandwerend bedtextiel en brandveilige matrassen. Op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans vind je meer informatie: https://www.hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/brandveilig-beddengoed/

Er zijn meer ideeën om het huis veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het afdekken van eventuele vloerbedekking met een doorzichtig kunststof plaat. Zulke platen worden ook gebruikt om een laminaatvloer te beschermen tegen de wielen van een bureaustoel.
  • Een glazen of doorzichtig kunststof plaat, op maat gesneden, om het tafelkleed mee af te dekken.
  • Vitrage samenbinden of vervangen voor een (semi)doorschijnend rolgordijn.

Daarnaast is het verstandig om voor de zekerheid een blusdeken of branddeken aan te schaffen. Dit is een deken die je over een vuur legt, om het in een vroeg stadium te doven. De deken is gemaakt van een niet of zeer slecht brandbaar materiaal.

Ik hoop dat deze tips bijdragen aan een veilige omgeving voor je moeder.

Over #VVDW

Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Dementie expert

Mariëtte heeft ruime ervaring binnen de ouderenzorg en de GGz. Als coördinator van de AlzheimerTelefoon heeft zij al antwoord gegeven op heel veel vragen over dementie en de zorg voor een naaste.

Stel je vraag >
Gerelateerde artikelen:
Informatie
0 reacties
Gerelateerde artikelen:
Informatie