• Home
  • Experts
  • #VVDW: Hoe kan ik mijn schoonmoeder opvrolijken?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

#VVDW: Hoe kan ik mijn schoonmoeder opvrolijken?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan psycholoog Maritza Allewijn. ‘Mijn schoonmoeder is heel verdrietig en neerslachtig. Kan ik iets doen om te helpen?’

Vraag Van De Week

Mijn schoonmoeder heeft dementie. Daardoor herkent ze soms haar kleinkinderen niet meer. Daarnaast is ze verdrietig en neerslachtig, terwijl ze juist altijd heel optimistisch was. Wat kan ik doen om haar te helpen?

Antwoord van psycholoog Maritza Allewijn

Wat een mooie vraag, er spreekt veel respect en liefde uit voor je schoonmoeder.

Waarschijnlijk is je schoonmoeder aan het rouwen, omdat ze beseft dat ze dingen verliest. Een moeilijke fase die gepaard gaat met verdriet en lijden. We kunnen het verdriet van onze dierbaren niet altijd wegnemen, hoe graag we ook zouden willen. We kunnen het wel verzachten, helpen verwerken of helpen verdragen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:

Blijf luisteren, contact houden en begrip tonen
Veel mensen met dementie voelen zich eenzaam omdat de buitenwereld niet goed begrijpt hoe zij zich voelen. Jij laat in je vraag zien dat je aanvoelt wat je schoonmoeder ervaart. Laat dat aan haar merken. Bijvoorbeeld door een begripvolle reactie te geven of een troostende schouder aan te bieden.

Probeer ‘falen’ te voorkomen
Het kan voor je schoonmoeder heel confronterend zijn om te merken dat ze dingen die ze ‘hoort te weten’ vergeet. Help haar daarom een handje. Komt er een kleinkind binnen? Noem meteen de naam, leg uit van wie het kind is. Geef je schoonmoeder de informatie die ze nodig heeft om deel te kunnen blijven nemen aan het gesprek. Zo kan ze haar rol in de familie blijven spelen.

Help haar een goede dag te hebben 
Te weinig om handen hebben, veel alleen zijn of stilzitten, kan leiden tot piekeren, verdriet, somberheid en depressie. Een goed dag- en weekschema, met zinvolle bezigheden, voldoende plezierige contacten mét de nodige rust, is belangrijk voor ieder mens. Door de dementie kan je schoonmoeder hier niet meer zelf voor zorgen. Ze heeft daar hulp bij nodig. Een goede afstemming binnen de familie en kennissenkring is dan handig: wie doet wat en wanneer met (schoon)moeder. Er zijn goede apps voor. Bekijk bijvoorbeeld eens de app Myinlife.

Over #VVDW

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Psycholoog

Maritza is een ervaren gz-psycholoog in de ouderenzorg. Als psycholoog houdt ze zich bezig met het behandelen en begeleiden van gedragsveranderingen en de emotionele en sociale gevolgen van dementie.

Stel je vraag >
0 reacties