Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

#VVDW: Hoe kies ik de juiste rolstoel?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan ergotherapeut Jeannet Scheffer. ‘Mijn vader heeft een rolstoel nodig. Waar moeten we op letten?’

Vraag Van De Week

Mijn vader heeft gevorderde dementie. Hij gaat steeds moeilijker lopen. We denken dat een rolstoel kan helpen. Er zijn alleen tal van verschillende rolstoelen. Waar moeten we rekening mee houden bij de aanschaf van een rolstoel?

Antwoord ergotherapeut Jeannet Scheffer

In de latere fases van dementie wordt het lopen steeds moeizamer. Op een gegeven moment kan een rolstoel dan inderdaad noodzakelijk zijn. Wanneer je vader nog thuis woont, is het verstandig om advies te vragen aan een ergotherapeut. De ergotherapeut kijkt samen met jullie aan welke eisen een passende rolstoel moet voldoen. Iedereen heeft vanuit de basiszorgverzekering recht op 10 uur ergotherapie.

Welke rolstoel de beste keuze is voor je vader, hangt af van je vaders situatie. Je kunt rolstoelen grofweg in drie soorten verdelen:

  • De incidentele rolstoel
    Een incidentele rolstoel is een rolstoel die gebruikt wordt voor uitjes zoals winkelen, familiebezoek of een wandeling. Dit is vaak een vrij standaard rolstoel die makkelijk opklapbaar is. Zo kun je de rolstoel makkelijk meenemen in de auto. Deze rolstoel is geschikt als je vader nog stukjes zelf loopt en zelf in en uit de rolstoel kan komen. De rolstoel is niet bedoeld om de hele dag in te zitten.
  • De ADL-rolstoel
    Deze rolstoel is bedoeld en gemaakt om een groot deel van de dag in te kunnen zitten. Het zitten in de rolstoel kan afgewisseld worden met zitten in een goede fauteuil. Deze rolstoelen worden al meer maatwerk. Er komt bijvoorbeeld een aangepaste rug in om scheefzakken te voorkomen, een werkblad om activiteiten te kunnen doen vanuit de rolstoel en een kussen om doorligplekken te voorkomen. Meenemen kan nog steeds, maar vaak moet de rug en zitting er uitgehaald worden om de rolstoel op te kunnen vouwen.
  • De verblijfsrolstoel
    Deze rolstoel komt in beeld als zelf opstaan en gaan zitten vrijwel niet meer lukt. Verplaatsen gebeurt meestal met een lift. Vaak zijn dit rolstoelen die gekanteld kunnen worden om de  houding af te kunnen wisselen, maar bijvoorbeeld ook om overdag even te kunnen slapen. Er wordt veel aandacht besteed aan comfort. Bijvoorbeeld door zogenaamde korrelkussens om overal steun te bieden en een individueel aangepaste zitting en rug. Dit soort rolstoelen kan niet meer opgevouwen worden.

Op alle drie de typen rolstoelen bestaat de mogelijkheid tot duwondersteuning. Het duwen wordt overgenomen door de motor van de duwondersteuning. Zo kun je je naaste makkelijk voorruit duwen.

Vergoeding
Wanneer je vader thuis woont, wordt een rolstoel door de gemeente vergoed vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Er is geen eigen bijdrage van toepassing. De ergotherapeut kan je helpen met de aanvraag voor de gemeente.

Woont je vader in een verpleeghuis? Vraag dan het personeel om hulp. Het verschilt per verpleeghuis of rolstoelen door de ergotherapeut of fysiotherapeut aangemeten worden. Deze rolstoelen komen dan uit een depot van de Wet Langdurige Zorg (WLZ).                              

Over #VVDW

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Ergotherapeut

Jeannet is ergotherapeut. Als ergotherapeut kijkt ze waar knelpunten liggen en helpt met aanpassingen en praktische tips het dagelijks functioneren van mensen met dementie te verbeteren.

Stel je vraag >
0 reacties