• Home
  • Experts
  • #VVDW: Hoe kunnen we het contact met moeder verbeteren?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

#VVDW: Hoe kunnen we het contact met moeder verbeteren?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan psycholoog Maritza Allewijn. ‘We hebben veel conflicten met onze moeder met dementie. Wat kunnen we hieraan doen?’

Vraag Van De Week

Mijn moeder heeft dementie. Ze ontkent echter dat er iets mis is. Ook heeft ze wanen, verzint ze dingen en is ze achterdochtig naar ons, haar kinderen. Dit zorgt voor veel onrust en conflicten. Wij, de kinderen, weten ons geen raad meer. De huisarts ziet het probleem niet en het contact met de casemanager verloopt wat stroef. Wat kunnen we doen?

Antwoord Maritza Allewijn

Wat een verdrietige situatie voor jullie. Het is helaas niet altijd makkelijk om de weg naar passende hulp te vinden. Ik zou je vraag in twee onderdelen willen splitsen.

Allereerst de omgang met de wanen, achterdocht en confabulaties (verzinsels om gaten in het geheugen te vullen). In de professionele hulp voor mensen met dementie hebben we geleerd dat een goede relatie met de persoon met dementie het allerbelangrijkst is. Daarvoor is het niet perse nodig dat die persoon weet of erkent ziek te zijn. Ook inzicht in de eigen situatie of het eigen reactiepatroon is niet noodzakelijk. Het is het belangrijkste om vertrouwen (terug) te winnen. Ook al zegt iemand dingen die niet overeenkomen met de werkelijkheid, ga discussie altijd uit de weg. Erken de beleving van je moeder als haar eigen waarheid, eigen belevingswereld. Soms is het nog wel mogelijk (of nodig) om haar terug te leiden naar de realiteit, maar dat kan alleen als er weer vertrouwen is en je moeder daarvoor open kan staan.

Bekijk ook eens de online trainingen over beter omgaan met achterdocht en verbloemend gedrag.

Dan de vraag naar goede begeleiding en adviezen. De casemanager is in deze situatie verreweg de belangrijkste persoon. Als dit contact stroef verloopt, vraag dan een gesprek aan en ga er samen eens rustig voor zitten. Vertel wat je moeder, je vader en jullie doormaken en waar jullie behoefte aan hebben. Als de situatie heel complex is, kan de casemanager de hulp inschakelen van een Mobiel Geriatrisch Team, met daarin een specialist ouderengeneeskunde en een psycholoog. Zij kunnen de aard van de gedragsveranderingen onderzoeken en dan gericht advies en begeleiding geven.

Over #VVDW

Vraag Van De Week (#VVDW) is een nieuwe rubriek op dementie.nl. De #VVDW is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we vanaf nu interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.  

Psycholoog

Maritza is een ervaren gz-psycholoog in de ouderenzorg. Als psycholoog houdt ze zich bezig met het behandelen en begeleiden van gedragsveranderingen en de emotionele en sociale gevolgen van dementie.

Stel je vraag >
0 reacties