• Home
  • Experts
  • #VVDW: Mag ik mijn vader confronteren met zijn ziekte?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

#VVDW: Mag ik mijn vader confronteren met zijn ziekte?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker. Deze week een vraag aan ethicus en geestelijk verzorger Tim van Iersel. ‘Mogen we onze vader confronteren met de gevolgen van zijn dementie?’

Vraag Van De Week

Mijn vader heeft vasculaire dementie. Hij gaat achteruit, maar lijkt dat zelf niet in te zien. Wij, zijn kinderen, maken ons zorgen. We denken dat het beter is als hij in een aanleunwoning gaat wonen. Mogen wij onze vader confronteren met het verloop van vasculaire dementie? Is het goed om  concreet benoemen wat het voorland kan zijn en wat onze zorgen zijn? 

Antwoord ethicus Tim van Iersel

Dit is een dilemma dat vele naasten van mensen met dementie bezighoudt. Bij de diagnose is het misschien nog wel mogelijk om te vertellen wat de diagnose betekent en voor gevolgen heeft. Als de dementie vordert, kan het moeilijk zijn. Hoe bepaal je of je nog eerlijk moet zijn, of wanneer je beter kan zwijgen om bestwil.

Eerlijkheid en welzijn
In dit dilemma komen de waarden van ‘eerlijkheid’ en ‘welzijn’ met elkaar in conflict. Vertel ik mijn vader eerlijk over de dementie? Wat als hij onrustig en bang wordt van het eerlijke verhaal? Je moet dan kiezen: laat ik de ‘eerlijkheid’ zwaarder wegen of het ‘welzijn’?

Om uit dit dilemma te komen wil ik je aanraden om je vader zo veel en zo lang mogelijk als gelijkwaardig te blijven zien. Ook al heeft hij dementie en kan hij bepaalde beslissingen niet goed meer overzien. Uiteraard is het belangrijk om hem te beschermen tegen angsten en onrust rondom dementie. Maar ik vind het moreel ook belangrijk om iemand zo lang mogelijk als gelijkwaardig te blijven beschouwen en daarom mee te nemen in de situatie zoals hij is. Dit kan hem immers helpen om de situatie voorzichtig te accepteren zoals het is.

Ga hierin echter niet de strijd aan met je vader. Als hij niets wil horen over de dementie, of strijdt tegen je verhaal, laat het dan zoals het is. Dat is de situatie niet waard.

Focus op de positieve kanten 
In het gesprek met je vader zou je ook nog kunnen proberen om niet in te zetten op wat hij níét meer kan. Focus op de positieve kanten van de verhuizing. Wat zou hij daardoor juist wél weer kunnen? Welke mogelijkheden biedt die nieuwe woning? Vertel ook waarom jullie het zo belangrijk vinden om de verhuizing voor hem te regelen. Waarschijnlijk willen jullie dit, omdat jullie van hem houden en hem een zo goed mogelijk leven willen laten leiden. Het kan helpen om dit uit te spreken.

Zoals gezegd: dit dilemma houdt ook andere mantelzorgers bezig. Wellicht helpt het om ervaringen van anderen te lezen of horen en je eigen ervaringen te delen. Dit kan bijvoorbeeld op het forum, via de AlzheimerTelefoon of in het Alzheimer Café.

Over #VVDW

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Geestelijk verzorger / ethicus

Tim is geestelijk verzorger en ethicus. Hij helpt je graag verder met vragen over het omgaan met verlies (nu en later), zingeving of dilemma’s bij dementie.
 

Stel je vraag >
0 reacties