• Home
  • Experts
  • #VVDW: Mag mijn moeder fietsen op een elektrische fiets?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 1 min

#VVDW: Mag mijn moeder fietsen op een elektrische fiets?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker. Deze week een vraag aan expert autorijden Wiebo Brouwer. ‘Mijn moeder fietst graag, mag zij op haar elektrische fiets de weg op?’

Vraag Van De Week

Mijn moeder heeft de diagnose alzheimer. Ze houdt erg van fietsen en heeft een elektrische fiets. Fietsen gaat helaas niet meer zonder problemen. Soms slaat ze ineens af. Ook is ze al een paar keer verdwaald. Wij vinden als familie dat het eigenlijk niet verantwoord is om haar nog te laten fietsen. Mag ze officieel de weg nog op, op een elektrische fiets?

Antwoord expert autorijden Wiebo Brouwer

Ik begrijp dat je moeder fietsen fijn vindt om te doen.  

Er zijn geen regels die mensen met dementie verbieden om (elektrisch) te fietsen. Er is verschil tussen gevaarlijk fietsen en verdwalen. Er zijn mensen met dementie die technisch nog vlot en veilig fietsen, maar die wel verdwalen of vergeten waar ze hun fiets hebben neergezet. In dat geval zou je kunnen kijken of je moeder kan wennen aan een gps-systeem. Ook kunnen jullie geheugensteuntjes bedenken zodat ze onthoudt waar ze haar fiets heeft neergezet.

Je geeft aan dat je moeder zomaar afslaat. Als dat ook naar links afslaan is, zonder om te kijken, kan dat levensgevaarlijk zijn. Voor haarzelf en voor andere weggebruikers. In dat geval is het verstandig om te voorkomen dat moeder er alleen op uit kan gaan op de fiets. Bijvoorbeeld door de fiets op (dubbel)slot te zetten.

Is alleen fietsen niet meer veilig? Zorg dan dat je moeder alleen nog fietsritjes maakt als iemand haar kan begeleiden. Stem dit goed af met andere familieleden en bespreek het ook met de casemanager of huisarts. Lees ook het artikel Tips om je naaste te laten stoppen met autorijden, Hierin staan tips die je kunnen inspireren om je moeder, indien nodig, te laten stoppen met fietsen.

Over #VVDW

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Autorijden en rijbewijs

Wiebo werkte tot zijn pensioen in 2014 als neuropsycholoog en bijzonder hoogleraar Verkeersgeneeskunde en Neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.

Stel je vraag >
0 reacties